Φανάρι: Να ωριμάσουν περαιτέρω οι τροποποιήσεις για το Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Ανάγκη να ωριμάσουν περαιτέρω οι τροποποιήσεις που προτάθηκαν για το διοικητικό σχήμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, και προέκυψε μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τα μέλη της Συνόδου.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ενότητας και ειλικρίνειας, και όλοι ανέπτυξαν ελεύθερα τις απόψεις τους επί των προτάσεων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικό Πατριάρχης, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των διαβουλεύσεων, υπογράμμισε τη σημασία του να επιδεικνύεται εμπιστοσύνη στα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας για τη λήψη των συμφερουσών αποφάσεων υπέρ της Αρχιεπισκοπής.

“Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα περαιτέρω ωρίμανσης των προτεινόμενων τροποποιήσεων περί του κανονικού θεμελίου του διοικητικού σχήματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σε συνδυασμό προς την εν καιρώ γενησομένην διαρρύθμισιν των εσωτερικών ορίων αυτής επί εμπραγμάτου βάσεως”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Την πρωίαν της Τετάρτης, 5ης Απριλίου 2023, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μετά των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Σεβ. Μητροπολιτών Βοστώνης κ. Μεθοδίου, Πιττσβούργου κ. Σάββα, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου και Σικάγου κ. Ναθαναήλ, προσήλθον εις Φανάριον, ανταποκρινόμενοι εις σχετικήν πρόσκλησιν της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μετά του οποίου είχον πολύωρον συνάντησιν εργασίας επί του ζητήματος της αναθεωρήσεως του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Εις την συνάντησιν παρέστησαν, επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής επί της αναθεωρήσεως του Συντάγματος, καθώς και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, μέλη της αυτής Επιτροπής, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να προσέλθουν διά λόγους υγείας οι Σεβ. Μητροπολίται Ντένβερ κ. Ησαίας, Ατλάντας κ. Αλέξιος και Ντητρόιτ κ. Νικόλαος.

Κατά την συνάντησιν, η οποία επραγματοποιήθη εις κλίμα ενότητος, ειλικρινείας και αλληλοεκτιμήσεως, άπαντες οι παρευρισκόμενοι ανέπτυξαν διεξοδικώς και ελευθέρως τας σκέψεις και τας θέσεις των επί των προτάσεων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, εξέφρασαν δε την ευγνωμοσύνην των προς το πρόσωπον του Παναγιωτάτου διά την πρόσκλησιν, τονίσαντες εν ταυτώ την μεγάλην χρησιμότητα της γενομένης συζητήσεως.

Συνοψίσας τα πορίσματα εκ της όλης διαβουλεύσεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπεγράμμισε την σημασίαν της επιδείξεως εμπιστοσύνης προς τα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας διά την λήψιν των πλέον συμφερουσών αποφάσεων υπέρ του χριστωνύμου πληρώματος της θεοσώστου ταύτης Επαρχίας του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου.

Εν τω πλαισίω τούτω, διεπιστώθη η αναγκαιότης περαιτέρω ωριμάνσεως των προτεινομένων τροποποιήσεων περί του κανονικού θεμελίου του διοικητικού σχήματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εν συνδυασμώ προς την εν καιρώ γενησομένην διαρρύθμισιν των εσωτερικών ορίων αυτής επί εμπραγμάτου βάσεως.

Προ της λήξεως της συναντήσεως αντηλλάγησαν μεταξύ της Α.Θ.Παναγιότητος και των αγίων Αρχιερέων εόρτιοι προσρήσεις δι᾽ ευλογημένην και καλλίκαρπον Αγίαν και Μεγάλην Εβδομάδα και ευφρόσυνον Άγιον Πάσχα, ο δε Παναγιώτατος απέστειλε διά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου τας πλέον εγκαρδίους πατρικάς Πασχαλίους ευχάς Του προς τα εν Η.Π.Α. πεφιλημένα τέκνα της Μητρός Εκκλησίας.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο