Φανάρι: “Αναγκαία” η τροποποίηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την ενότητα εντός της Αρχιεπισκοπής

Πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, η πρώτη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής που συστάθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο -με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ- αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων ήταν κατατοπιστική και δημιουργική, και έγινε σε εποικοδομητικό πνέυμα.

Αποφασίστηκε ακόμη ότι είναι αναγκαία η τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πνευματικές ανάγκες του ποιμνίου στην Αμερική αλλά και για να ενισχυθεί η ενότητα εντός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όπως και οι δεσμοί με την Μητέρα Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα λάβει χώρα την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Εν τοις Πατριαρχείοις, σήμερον, 13ην Ιανουαρίου 2023, εγένετο η εναρκτήριος συνεδρία της υπό την προεδρείαν του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ συσταθείσης αρμοδίας δεκαμελούς Μικτής Επιτροπής επί του θέματος της αναθεωρήσεως του ισχύοντος Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η όλη συζήτησις και ανταλλαγή γνωμών υπήρξε κατατοπιστική και δημιουργική και εγένετο εν αδελφικώ και εποικοδομητικώ πνεύματι.

Ανεγνωρίσθη υφ᾽ απάντων των μελών της Επιτροπής η αναγκαιότης τροποποιήσεων επί του κειμένου του Συντάγματος προς εξυπηρέτησιν των πνευματικών αναγκών του προσφιλούς ορθοδόξου ποιμνίου εν Αμερική και επί τω τέλει της ενισχύσεως της ενότητος εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του κανονικού δεσμού αυτής μετά της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και της ευθυγραμμίσεως της λειτουργικής πράξεως της Αρχιεπισκοπής προς την τυπικήν τάξιν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Απεφασίσθη όπως το έργον της Επιτροπής συνεχισθή την Τετάρτην, 8ην Μαρτίου, εις την Ιεράν Μητρόπολιν Χαλκηδόνος.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο