Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης: Η προκλητική απόφαση για την Αγία Σοφία δείχνει σαφές έλλειμμα σεβασμού του Τούρκου προέδρου

«Η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και οικουμενική αξία», απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε θέσει το μείζον ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί μόνο ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ότι πρόκειται για γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται το Μνημείο έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Η Αγία Σοφία, υπογράμμιζε, είναι το διαχρονικό Οικουμενικό Σύμβολο της Ορθοδοξίας και η μετατροπή της σε τζαμί συνιστά ακραία περιφρόνηση του θρησκευτικού συναισθήματος του χριστιανικού κόσμου και ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί «για την προκλητική απόφαση που καταδεικνύει ένα σαφές έλλειμμα σεβασμού του Τούρκου προέδρου».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι τονίζει ότι η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και οικουμενική αξία και η απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της σε τζαμί είναι λυπηρή. Και συνεχίζει αναφέροντας ότι είναι ζωτικής σημασίας ο σεβασμός από την Τουρκία του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβαση της UNESCO του 1972 για την Παγκόσμια Κληρονομιά.

«Μία απάντηση καταλυτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της απόφασης των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν σε μουσουλμανικό τέμενος την Αγία Σοφία που έρχεται στην ίδια χρονική στιγμή με τη συνάντηση υψηλού συμβολισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον ειδικό σύμβουλο της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO Μounir Bouchenaki στην Κωνσταντινούπολη όπου μεταξύ των άλλων συζητήθηκε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί», σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης.

Πηγή: ΑΜΠΕ