“Ευχαριστώ” του Αρμένιου Πατριάρχη στον Πούτιν για την στάση του στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν

του Κώστα Ονισένκο

Πολλά ερωτήματα προκάλεσε η ανακοίνωση της Αρμενικής Εκκλησίας, με την οποία ο Προκαθήμενός της Εκκλησίας ευχαριστεί προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συμβολή του στην προστασία των αρμένικων εκκλησιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την ίδια στιγμή πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Ρωσία δεν συνέβαλε όσο μπορούσε προκειμένου να βοηθήσει την Αρμενία στον πόλεμο που έγινε πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αρμενίας προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις από τους Αρμένιους, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την επίμαχη ανακοίνωση “ο Ανώτερος Πατριάρχης – Καθολικός όλων των Αρμενίων Καρεκίν Β’ απηύθυνε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μήνυμα όπου εκφράζει ευγνωμοσύνη για τα ληφθέντα μέτρα για τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς του αρμενικού λαού στη ζώνη της αρμενικο-αζέρικης σύγκρουσης”.

Ο Καρεκίν Β ευχαίστησε προσωπικά τον Πούτιν αναφέροντας: “Θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά μας ευγνωμοσύνη προσωπικά σε εσάς για τα ληφθέντα μέτρα για τη διατήρηση στις περιοχές που μεταβιβάζονται στο Αζερμπαϊτζάν της ιστορικής κληρονομιάς των Αρμενίων – αρχαίων μοναστηριών, εκκλησιών και μνημείων κληρονομιάς.”

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι εξαιτίας της εισόδου των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή, έγινε εφικτό να διαφυλαχτεί η λειτουργία του γνωστού αρμενικού μοναστηριού Νταντιβάνκ.

“Ο λαός μας πάντα θα θυμάται τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στην διακοπή της αιματοχυσίας στην γη του Αρτσάχ (σ.σ. Έτσι οι Αρμένιοι αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ) και θα προσεύχεται για την σταθερότητα της αρμενο-ρωσικής φιλίας που διαρκεί πολλούς αιώνες”.