Εξόδιος ακολουθία του Νικηφόρου Ψυλλάκη, Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου

Εκδήμησε εις Κύριο σε ηλικία 81 ετών ο Άρχων Διδάσκαλος του Ευαγγελίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Νικηφόρος Ψυλλάκης.

Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Καστελλίου Πεδιάδος χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης εκ μέρους του Προέδρου της Εστίας Θεολόγων Χάλκης,

ο Άρχων Μέγας πρωτονοτάριος της ΜτΧ Εκκλησίας και Ομοτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρης Δετορακης, ο Ελλογιμ. τέως Λυκειάρχης του Λυκείου Καστελλίου κ. Κωνσταντίνος Στρατάκης, ενώ ψηφίσματα ανέγνωσαν εκ μέρους του Γυμνασίου Καστελλίου η Καθηγήτρια κα Αικατερίνη Ψυλλάκη και εκ μέρους της Ενορίας Αγίου Αντωνίου Καστελλίου Πεδιάδος ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμ. κ. Ιερόθεος Χιώτης.

Στην επικήδεια προσλαλιά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το διδακτικό έργο του εκλιπόντος και εξήρε τα χαρίσματά του. Επίσης τόνισε την στενή σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τέλος, μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές και την συμπάθεια του Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, ο οποίος βρίσκεται εκτός Κρήτης.

Παρόντες στην εξόδιο ήταν ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστελλίου κα Μαρία Σκουλούδη, ο τέως Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο τέως Δήμαρχος του τέως Δήμου Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, καθηγητές τέως και νυν, συμφοιτητές του στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, πλήθος ιερέων και κόσμου.

Σύντομο βιογραφικό του αειμνήστου Νικηφόρου Ψυλλάκη

Ο αείμνηστος Νικηφόρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στο Καστέλλι Πεδιάδος στις 13 Μαΐου του 1940.

Υιός του Ιερέως Εμμανουήλ Ψυλλάκη κοινώς παπά-Ψύλλου και της Πρεσβυτέρας Καλλιόπης Ξυδάκη.

Ήταν το τέταρτο κατά σειράν τέκνο μετά από την Κλεάνθη, τη Χρυσούλα και τον Μιχαήλ ο οποίος έφυγε μικρός, τεσσάρων ετών εκ του κόσμου τούτου.

Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στο Καστέλλι αποφοιτώντας από το ιστορικό Γυμνάσιο Καστελλίου.

Στη συνέχεια εισάγεται στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αποφοιτεί το έτος 1963 και διορίζεται καθηγητής της μέσης εκπαιδεύσεως, διδάσκων την ιερά επιστήμη της Θεολογίας σε Σχολεία των Νομών Χανίων και Ηρακλείου, ενώ υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης του ιστορικού Γυμνασίου Καστελλίου.

Σεβόταν έμπρακτα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Τιμήθηκε από την Εκκλησία με το Οφφίκιο του «Αρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου» της ΜτΧ Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης με τον Σταυρό των Αποστόλων Παύλου και Τίτου ιδρυτών της Εκκλησίας Κρήτης από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ανδέρα.

Επίσης, η Ενορία Αγίου Αντωνίου Καστελλίου απένειμε εις αυτόν εγχάρακτη πλακέτα εκφράζουσα δια του τρόπου αυτού την ευγνωμοσύνη της στην όλη διακονία του σε αυτήν.