Εξηγήσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας ζητάει το Πατριαρχείο Γεωργίας για το περιστατικό εισπήδησης σε περιοχή της Εκκλησίας της Γεωργίας (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:34

Εξηγήσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας ζητά το Πατριαρχείο Γεωργίας, για την τέλεση θείας λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Τσχινβάλι (Tskhinvali) από ιερά της Ρωσικής Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας, Μητροπολίτης Τσάισι Γεράσιμος, απευθύνεται με επιστολή που δημοσιεύει η σελίδα του Πατριαρχείου Γεωργίας, προς τον πρόεδρο του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

Στην επιστολή ο Μητροπολίτης Γεράσιμος τονίζει πως -όπως πληροφορήθηκε από το διαδίκτυο- την ημέρα των Χριστουγέννων τελέστηκε λειτουργία στον Καθεδρικό ναό Αγίας Τριάδας στο Τσκινβαλι από τον ιερέα της Ρωσικής Εκκλησίας, Sergi Kokoev.

Η συγκεκριμένη περιοχή (Τσκινβαλι) βρίσκεται υπό την κανονιστική δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας, υπό τον Μητροπολίτη Ησαΐα (Chanturia).

“Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο, είναι απαράδεκτο να διεξάγεται οποιαδήποτε θρησκευτική λειτουργία από κληρικό άλλων ορθοδόξων εκκλησιών χωρίς την έγκριση της Εκκλησίας της Γεωργίας, και παρόμοιες συμπεριφορές καταστρέφουν τη σχέση μεταξύ των Εκκλησιών μας”, αναφέρει στην επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος του Πατριαρχείου Γεωργίας.

Μάλιστα, καλεί τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ να ερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, και να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον αυτού που διέπραξε αυτή την “παράνομη πράξη, και να μην συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο”.

Διαβάστε την επιστολή του Μητροπολίτη Τσάισι Γεράσιμου προς τον Μητροπολίτη Ιλαρίων:

Επιστολή του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Γεωργιανού Πατριαρχείου, του Μητροπολίτη Ζουγκντίντι και του Τσάισι Γεράσιμος

προς τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ

Μακαριώτατε!

Σας αποστέλλω χαιρετισμούς κι εύχομαι καλά Χριστούγεννα!

Απευθυνόμαστε σε εσάς για το ακόλουθο σημαντικό ζήτημα:

Έχουμε ενημερωθεί από τα μέσα ενημέρωσης ότι στις 7 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Τσχινβάλι από τον ιερέα της ρωσικής εκκλησίας στο Βλαντικαβκάζ και Αλανίας , τον Sergi Kokoev.

Όπως γνωρίζετε, ο Καθεδρικός ναός Αγίας Τριάδας στοΤσχινβάλι υπάγεται στην κανονιστική δικαιοδοσία του Τσχινβάλι και του Νικόζι της Μητρόπολης της Γεωργιανής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου ο σημερινός επίσκοπος είναι ο Μητροπολίτης Ησαΐας (Chanturia).

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, πάντα αναγνώριζε και συνεχίζει να αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Γεωργιανής Εκκλησίας τόσο στην Αμπχαζία όσο και στην περιοχή Τσχινβάλι .

Σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό δίκαιο, είναι απαράδεκτο να πραγματοποιείται οποιαδήποτε θρησκευτική λειτουργία από τον κλήρο άλλων ορθόδοξων εκκλησιών χωρίς την άδεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και χωρίς τη συγκατάθεσή μας και ένα τέτοιο παράπτωμα βλάπτει τη σχέση μεταξύ των εκκλησιών μας.

Ελπίζουμε ότι θα διερευνήσετε το προαναφερθέν ζήτημα, θα λάβετε αυστηρά μέτρα εναντίον των κληρικών που έχουν διαπράξει αυτήν την παράνομη πράξη και ότι παρόμοιο γεγονός δεν θα συμβεί ξανά.

Σας εύχομαι υγεία, ευτυχία και τη χάρη του Θεού στο υψηλό αξίωμά σας.

Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Γεωργιανού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Ζουγκντίντι και Τσάισι Γεράσιμος (Sharashenidze)