Έξι πρόσωπα – κλειδιά για την “άλωση” του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Του Πάβελ Λίμπερμαν

Η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν θα περάσει «αβρόχοις ποσί» λένε οι Ρώσοι.

Γι’ αυτό και ορισμένοι ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας επιμένουν στη δημιουργία “Μητρόπολης Αφρικής Ρωσικού Πατριαρχείου”. Με στόχο να πλήξουν τον νόμιμο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

Εντός και εκτός Φαναριού επικρατεί η άποψη πως το ρωσικό εγχείρημα είναι εξαρχής αποτυχημένο. Όμως ακόμη και οι ίδιοι οι Ρώσοι (ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας και οι πέριξ) γνωρίζουν καλά πως το εγχείρημα είναι καταδικασμένο στην αποτυχία.

Όμως αυτό δεν τους ενοχλεί καθόλου. Γιατί, στην πραγματικότητα, πρόκειται όχι για ρεαλιστικό σχέδιο αλλά για απόπειρα αποπροσανατολισμού, καθώς το αληθινό σχέδιο, λένε, παραμένει άλλο.

Ακούγεται έντονα πως η επιχείρηση “Μητρόπολη Αφρικής Πατριαρχείου Μόσχας” έχει διάφορους στόχους και κανένας από αυτούς δεν είναι προφανής.

Πρόσωπο στη Μόσχα, με καλές προσβάσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους, εξηγεί πως ο πρώτος στόχος είναι σχετικά απλός: μέσω της δημιουργίας ενός τέτοιου αποσχιστικού κινήματος να πιεστεί ο Θεόδωρος προκειμένου να ακυρώσει την απόφασή του σχετικά με την «Εκκλησία του Επιφανίου» στην Ουκρανία.

Και στην περίπτωση που αυτό το σχέδιο δεν λειτουργήσει, ψιθυρίζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο. Το οποίο μπορεί, όπως λένε οι λεπτομέρειες του… σχεδίου, να επιταχύνει την απομάκρυνση του Θεοδώρου, ώστε στη θέση του να έρθει ένα πρόσωπο φιλικά διακείμενο στις θέσεις της Μόσχας.

Στο Πατριαρχείο Μόσχας επικρατεί η εκτίμηση, λένε εκκλησιαστικοί παράγοντες, ότι υπάρχουν ορισμένοι ιεράρχες της Αλεξάνδρειας τους οποίους θα μπορούσαν να πλησιάσουν με στόχο να τους πάρουν με το μέρος τους.

Μέχρι σήμερα στη Μόσχα εκτιμούν πως έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πέντε Μητροπολίτες, είναι πιο κοντά στις θέσεις της Μόσχας.

Και πιθανώς αυτούς να προσεγγίσει ο αναπληρωτής επικεφαλής του συνοδικού τμήματος για τις εξωτερικές σχέσεις, Αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας, ο οποίος έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ρωσικής Εκκλησίας τα θέματα της Αφρικής.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η Ρωσική Εκκλησία πιστεύει πως οι Μητροπολίτες Καρθαγένης κ. Μελέτιος και Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ είναι σε θέση να υιοθετήσουν τις θέσεις τους και να ασκήσουν πίεση στον Πατριάρχη Θεόδωρο.

Επίσης πιθανούς “φίλους” μετρούν στη Μόσχα τους Μητροπολίτες Ναιρόμπι και Κένυας κ. Μακάριο, Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο, Κυρήνης κ. Αθανάσιο και τον Επίσκοπο Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεόφυτο.