Ποιοι περιορισμοί τέθηκαν στο Άγιο Όρος εξαιτίας του κορονοϊού (upd)

© Ιερά Μονή Εσφιγμένου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:27

Εγκύκλιο προς όλες τις μονές του Αγίου Όρους, με την οποία ορίζει έως και δέκα τους επισκέπτες ανά μονή ως μέτρο αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, απέστειλε, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, η Ιερά Κοινότητα.

Η εγκύκλιος απαγορεύει επίσης τη μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιο Όρος.

Η έκδοση της οδηγίας προς τις μονές κρίθηκε απαραίτητη μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη μονή Αγίου Παύλου, ενός στη μονή Χιλανδαρίου κι ενός ακόμη υπόπτου κρούσματος στη Λακκοσκήτη.

Στο Άγιο Όρος βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για περαιτέρω διερεύνηση υπόπτων κρουσμάτων, ενώ ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Και τα δύο μοναστήρια έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Χαρακτηριστικό είναι πως εξεταζόταν και το ενδεχόμενο του lockdown μετά την εμφάνιση οκτώ κρουσμάτων στη Μόνη του Αγίου Παύλου.

«Υπάρχει φόβος για περισσότερα κρούσματα και θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι και αλλού. Το ενδεχόμενο να κλείσει το Άγιο Όρος σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ανοιχτό», λένε στο protothema.gr πηγες από το Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ιερά κοινότητα έχει περιορίσει τον αριθμό προσκυνητών στον Άθω, και κατά την αναχώρησή τους από τα λιμάνια της Ουρανούπολης και της Ιερισσού γίνεται θερμομέτρηση.

Ήδη πάντως έχει τεθεί σε καραντίνα η Μόνη του Αγίου Παύλου μετά την εμφάνιση των οκτώ κρουσμάτων, ενώ τουλάχιστον ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην μονή Χελανδαρίου και ένα άλλο στη Λακοσκήτη. «Δεν ξέρουμε κατά ποσό τηρήθηκαν σωστά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα μέσα στο Άγιο Όρος. Υπάρχει μεγάλος φόβος η εξάπλωση να είναι τεράστια».

Σε κρίσιμη κατάσταση πάντως παραμένει ο μοναχός που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σωτήρης Τσιόδρας επικοινώνησε με το νοσοκομείο ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του.