Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιουργήθηκε στη Μάλτα

© fanarion.blogspot.com

Τρεις νέους Μητροπολίτες εξέλεξε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ προχώρησε και στη δημιουργία Εξαρχίας στη Μάλτα.

Συγκεκριμένα, νέος Μητροπολίτης Ιταλίας εξελέγη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος, ο οποίος είχε μετεκπαιδευθεί στη Ρώμη και διακόνησε επί σειρά ετών στην ιερά αυτή Μητρόπολη και ως Πρωτοσύγκελλος.

Στην κενή θέση της Μητρόπολης Ισπανίας, ορίστηκε ο Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Κομζιάς, ο οποίος και θα χειροτονηθεί σε επίσκοπο, στο Φανάρι, στις 25 Ιανουαρίου.

Τέλος, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον βοηθό αυτού, Επίσκοπο Τροπαίου κ. Αθανάσιο, σε Μητροπολίτη Κολωνείας (Μικράς Ασίας), ως επιβράβευση της μακροχρόνιας διακονίας του στην επαρχία αυτή.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνήλθε, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Αγία και Ιερά Σύνοδος κατά το τριήμερο 12-14 Ιανουαρίου 2021, στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, όπου επικύρωσαν τα Πρακτικά προηγούμενων συνεδριών και εξέτασαν τα θέματα που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

Το ιερό σώμα, την 14η τρέχοντος μηνός, με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, προέβη στην πλήρωση της Ιεράς Μητρόπολης Ιταλίας, αφού προηγουμένως απέκοψε από τη δικαιοδοσία της την Μελίτην (Μάλτα), που θα αποτελεί στο εξής Πατριαρχική Εξαρχία. Ως νέος ποιμενάρχης της Ιταλίας εξελέγη ο Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος, ο οποίος είχε μετεκπαιδευθεί στην Ρώμη και διακονήσει επί σειράν ετών στην Ιερά Μητρόπολη και ως Πρωτοσύγκελλος.

Στην Ιερά Μητρόπολη Ισπανίας και Πορτογαλίας εξελέγη ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων Κομζιάς, που θα χειροτονηθεί σε επίσκοπο στο Φανάρι τη 25η Ιανουαρίου, εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Τέλος, ύστερα από πρόταση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέλεξε το Βοηθό Επίσκοπο Τροπαίου κ. Αθανάσιον Μητροπολίτη Κολωνείας (Μικράς Ασίας) ως επιβράβευση της μακροχρόνιας διακονίας του στην Επαρχία του Θρόνου.

Εξάλλου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος κατά τις εργασίες της ήρε τις καθαιρέσεις του πρεσβυτέρου Αυστραλίας Κωνσταντίνου Θερμού και του ιερομονάχου Αγίου Όρους Θεωνά Λαυριώτου και τους επανήγαγε στην ιερωσύνη.

Ακόμη, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπον Αυστραλίας κ. Μακάριο που απέτισε φόρο τιμής στη μνήμην του προκατόχου αειμνήστου Αρχιεπισκόπου κυρού Στυλιανού μέσα από την κυκλοφορία του κινηματογραφικού αφιερώματος για τη ζωή και το έργο το και για την έκδοση του Τόμου αφιερωμένου σε αυτόν.