“Ευγνωμονούμε τον Θεό που έστειλε στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας τον Σεβασμιώτατο Μακάριο”

Σε μια συγκινητική ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στο Facebook προχώρησε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, με αφορμή την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Στο μήνυμά του ο Πρωτοσύγκελλος τονίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος από την πρώτη στιγμή που έφτασε στην Αυστραλία πριν από δύο χρόνια, έχει εργαστεί σταθερά και αδιάκοπα για να φέρει ενότητα και ομοφωνία.

Τονίζει δε χαρακτηριστικά “ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστραλία έχει γνωρίσει έναν άνευ προηγουμένου δυναμισμό και ζωντάνια με τον Σεβασμιώτατο στο πηδάλιό Της.

Για παράδειγμα, με πάνω από σαράντα χειροτονίες—σε διάκονο, πρεσβύτερο και σε Επίσκοπο—κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αρχιεπίσκόπου Αυστραλίας, και άλλες σημαντικές διοικητικές αναδιαρθρώσεις της Αρχιεπισκοπής μας, η Εκκλησία μας έχει σίγουρα ενισχυθεί και βρίσκεται σε καλύτερη θέση διά να ανταποκριθεί στις πολλαπλές προκλήσεις του 21ου αιώνα”

Διαβάστε το μήνυμα του Πρωτοσυγκέλλου

Αφιέρωμα εις τον Σεβασμιώτατο ᾽Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο επί τη ευκαιρία της ονομαστικής Του Εορτής

Από το Γραφείο του Πρωτοσυγγέλου

Επί τη ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, θα θέλαμε να ευχηθούμε εις τον Αρχιποίμενά μας τις θερμότερες ευχές και τις άφθονες ευλογίες του Θεού δι᾽ αυτήν την σημαντική εορταστική ημέρα. Πράγματι, αναλογιζόμενοι την Πρόνοια του Θεού, εκφράζουμε πρωτίστως την ευγνομοσύνη μας εις Αυτόν ο οποίος ηγρύπηνσε επί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, αποστέλνοντάς μας τον Σεβασμιώτατο.

Εκφράζουμε επίσης τις ευχαριστίες και το χρέος μας εις τον Αρχιεπίσκοπό μας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της αφίξεώς του εις την Αυστραλία πριν από δύο περίπου χρόνια, έχει εργασθεί ακούραστα—πράγματι, σταθερά και αδιάκοπα—διά να δημιουργήσει εντονότερη ενότητα και ομοφωνία εις τον αμπελώνα του Χριστού—δηλαδή εις την εν Αυστραλία Ορθόδοξη Εκκλησία και με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο πιο ευρύτερα. Πράγματι μ᾽ αυτό το θείο δώρο της ζωογόνου κοινωνίας, με την περίσσια αγάπη του, μαζί με το ήπιο και ευγενικό του πνεύμα, μας περιέζωσε με ευφροσύνη (βλ. Ψαλμ. 30:11), δηλαδή με την εν Χριστώ χαρά.

Ασκώντας την Αρχιερατική του διακονία εδώ εις τους Αντίποδες, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, τις οποίες είχε να αντιμετωπίσει ο κόσμος γενικά τον τελευταίο καιρό—με την επιμονή της πανδημίας και τις καταστροφικές συνέπειες διά την ευημερία των ανθρώπων—παρέμεινε αταλάντευτα αφοσιωμένος εις το να κατευθύνει την ζωή των πιστών προς τον Χριστό, και να εναποθέτει την ελπίδα τους εις την αμείωτη αγάπη Του. Μας υπενθύμισε ότι μόνο ο Χριστός είναι Νικητής και ότι μόνο εις Αυτόν θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας για άλλη μια φορά επάνω εις την αλήθειά Του και εις το άσβεστο φως Του. Βεβαίως, η προσευχή και το υποκείμενο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου—εις όλα όσα λέει και κάνει—είναι ότι η αγάπη του Χριστού και του πλησίον μπορεί να διαποτίσει κάθε πτυχή της ζωής του πιστού λαού του Θεού εδώ εις την Αυστραλία!

Βασιζόμενοι εις τούτο το θεμέλιο, με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό ως ακρογωνιαίο λίθο (βλ. Εφ 2:20), η Ορθόδοξη Εκκλησία εις την Αυστραλία έχει γνωρίσει έναν άνευ προηγουμένου δυναμισμό και ζωντάνια με τον Σεβασμιώτατο στο πηδάλιό Της. Επί παραδείγματι, με πάνω από σαράντα χειροτονίες—εις διάκονον, πρεσβύτερον και εις Επίσκοπον—κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αρχιεπίσκόπου Αυστραλίας, και άλλες σημαντικές διοικητικές αναδιαρθρώσεις της Αρχιεπισκοπής μας, η Εκκλησία μας έχει σίγουρα ενισχυθεί και βρίσκεται σε καλύτερη θέση διά να ανταποκριθεί εις τις πολλαπλές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Επίσης με την νεολαία αναμβίβολα εξέχουσα εις τον νού του, χαιρόμενος να την βλέπει να περιπατεί εις την αλήθεια (βλ. 3 Ιω 3), είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουν δοθεί εις την Εκκλησία πιστοί λειτουργοί εις την διακονία του Ευαγγελίου διά το μέλλον.

Συνεπώς, εις την κυριώνημη ημέρα του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, προσευχόμαστε ο Θεός της αγάπης να συνεχίσει να χαρίζει εις τον Αρχιεπίσκοπό μας έτη πολλά και ευλογημένα εις την δύσκολη αλλά και ιερή αποστολή του εις την του Χριστού διακονία, ώστε ο εν Χριστώ Ηγέτης μας να συνεχίσει να καθοδηγεί την Εκκλησία, να ενδυναμώνει την πίστη και να φέρνει την ειρήνη, τη χαρά και την παρουσία του Χριστού εδώ ανάμεσά μας εις τους Αντίποδες