Εσπερινός Σταυροπροσκυνήσεως και ομιλία από τον Ιερομ. Βενέδικτο Νεοσκητιώτη στη Νάουσα

Το απόγευμα του Σαββάτου, 6ης Απριλίου, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό της Σταυροπροσκυνήσεως στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης, όπου στο τέλος μίλησε ο Ιερομόναχος Βενέδικτος Νεοσκητιώτης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Περί φθόνου».

Με την πατρική μέριμνα του κ. Παντελεήμονος συνεχίζονται για ακόμη μία χρονιά οι ομιλίες των Αγιορειτών Πατέρων στο τέλος των Αναστάσιμων – Κατανυκτικών Αρχιερατικών Εσπερινών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον σεβαστό ομιλητή, ο οποίος ανταποκρίθηκε για ακόμη μία φορά στην πρόσκληση της Ιεράς μας Μητροπόλεως, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Συνεχίζοντας τις Εσπερινές ομι­λίες των Αγιορειτών πατέρων, τις οποίες έχει καθιερώσει από πολ­λών ετών η Ιερά Μητρόπολή μας, έχουμε τη μεγάλη χαρά να υποδε­χόμαστε απόψε εδώ στη Νάουσα και στον ιερό Μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Βενέδικτο, από τη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους, ο οποίος για μία ακόμη φορά ανταποκρίθηκε με πολλή καλωσύνη στην πρόσκλησή μας και θέλησε να μας χαρίσει και φέτος τον λόγο της οικοδομής, τον οποίο πάντοτε προσφέρει και τον οποίο όλοι έχουμε ανάγκη. Ιδιαιτέρως μάλιστα τον έχουμε ανάγκη, θα έλεγα, κατά την περίοδο αυτή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρα­κο­στής, κατά την οποία καλούμεθα όλοι να αγωνισθούμε περισσότερο και να προετοιμασθούμε κατάλλη­λα για να εορτάσουμε το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Στο πλαίσιο αυτής της πνευματι­κής προετοιμασίας την οποία μας προσφέρει η Εκκλησία μας, για να μας βοηθήσει και να μας ενισχύσει, όρισε την Γ´ Κυριακή των Νηστει­ών να προβάλλει στους ιερούς μας ναούς τον Σταυρό του Κυρίου μας και να μας καλεί να τον προσκυνήσουμε, για να αντλήσουμε δύναμη από τη χάρη του.

Προβάλλει όμως τον Σταυρό του Χριστού και για να μας υπενθυ­μίσει δύο ακόμη σημαντικά στοι­χεία.

Το πρώτο είναι η απέραντη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο, αγάπη η οποία ανέβασε τον Υιό του και Κύριό μας στον Σταυρό για τη δική μας σωτηρία και την απαλλα­γή μας από την αμαρτία.

Το δεύτερο είναι ο φθόνος και η κακία των ανθρώπων, οι οποίοι, αν και ευεργετήθησαν από τον Χρι­στό, στη συνέχεια απαιτούσαν, όπως όλοι γνωρίζουμε, τη σταύρωσή του: «ήδει γαρ (ο Πιλά­τος) ότι διά φθόνον παρέδωκαν αυ­τον», γράφει ο ιερός ευαγγελι­στής.

Και καθώς θα προσκυνήσουμε αύριο τον Σταυρό του Κυρίου μας είναι σκόπιμο και απαραίτητο να ελέγξουμε τον εαυτό μας σε σχέση με τον φθόνο. Μήπως υπάρχει μέσα στην ψυχή μας και μας παρα­σύρει και μας φέρνει σε αντίθεση με τον δι’ ημάς Σταυρωθέντα Χρι­στο.

Τι είναι όμως ο φθόνος, πως μπο­ρούμε να τον εντοπίσουμε στην ψυχή μας και στις πράξεις μας και πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτόν; Θα μας τα εξηγήσει όλα με την αποψινή του ομιλία ο σεβα­στός και αγαπητός ομιλητής μας, ο π. Βενέδικτος Νεοσκητιώτης, ο οποίος θα μας ομιλήσει «Περί φθό­νου».

Σεβαστέ Γέροντα, σας καλωσορίζουμε στην Ιερά Μη­τρόπολή μας, σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας και σας παρακαλούμε να λάβετε τον λόγο και να μας παρουσιάσετε ακριβώς τον φθόνο, ο οποίος πολλές φορές είναι αιτία πνευματικής καταστροφής.