Εσπερινός για την ενότητα των Χριστιανών στις Βρυξέλλες

Μέσα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προσευχής για την ενότητα των Χριστιανών, η Εσπερινή Προσευχή η οποία διοργανώθηκε από τη Διεκκλησιαστική Επιτροπή των Βρυξελλών (CIB), τελέσθηκε για το τρέχον έτος στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αρχαγγέλλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στην Λεωφόρο Stalingrad 34 στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 στις 7 το απόγευμα.

Ο Ορθόδοξος εσπερινός που τελέσθηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου συγκέντρωσε ένα μέγα πλήθος πιστών διαφόρων χριστιανικών πεποιθήσεων οι οποίοι ήλθαν για να δώσουν μαρτυρία της επιθυμίας των διά την χριστιανική ενότητα εντός της διαφερορικότητος του καθενός. Οι χοροί, ελληνικός, ρουμανικός και πολωνικός, λάμπρυναν, διά των ύμνων που θαυμασίως απέδωσαν, την ιερά ακολουθία, η οποία διηνθίζετο με παρεμβάσεις διαφόρων μελών της Διεκκλησιαστικής Επιτροπής Βρυξελλών, με προσευχές εμπνεόμενες παρά του γενικού θέματος του έτους αυτού «Μάθετε καλόν ποιείν, εκζητήσατε κρίσιν» εκ του Προφήτου Ησαίου 1, 12-18.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Καρδινάλιο Jozef De Kesel. Το κύριο θέμα της ομιλίας ήταν η σπουδαιότητα και το επείγον της προσευχής για την ενότητα. «Αυτή η προσευχή δεν είναι πρωτίστως ιδική μας, είναι του Χριστού και εις την πραγματικότητα συμμετέχομεν εις την προσευχήν του Χριστού προς τον Εαυτού Πατέρα, όταν παρακαλεί και προσεύχεται δι᾽ ημάς. Αυτή η προσευχή είναι και επείγουσα διότι η κοινωνία μας καλείται να αντιμετωπίση μίαν σειράν μεγάλων προκλήσεων: την εξαθλίωσιν εις τον κόσμον, τον πόλεμον τον οποίον βιώνομεν εις την ευρωπαικήν ήπειρον, την μετανάστευσιν και την δύσκολον αναζήτησιν ανθρωπίνων λύσεων, την πτωχείαν δι᾽ όλον και περισσοτέρας οικογενείας, την υπερθέρμασνιν του πλανήτου του οποίου δεν ειμεθα οι ιδιοκτήται αλλά οι οίκονόμοι… ».

Ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τον Καρδινάλιο, Αρχιεπίσκοπο κ. De Kesel, καθώς και άπαντες τους συμμετάσχοντες στην προσευχή αυτή, υπογραμμίζοντας τον διακαή πόθο του για την ειρήνευση των του Θεού Εκκλησιών, εκφράζοντας το ακατανόητο του γεγονότος ότι ορθόδοξοι χριστιανοί μάχονται άλλους ορθοδόξους, ενάντια εις όλας τας αξίας που διακυρήττονται εκ της Πίστεώς μας εις τον Χριστόν. Επίσης εδήλωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων του Πατριαρχείου Μόσχας δεν ηδυνήθη να είναι παρών λόγω της, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, εορτής των Θεοφανείων.

Μεταξύ των πολλών παρισταμένων, διεκρίνοντο ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, ο Επίσκοπος κ. Georges Kourié της Συροιακωβιτικής Εκκλησίας, ο Αιδεσιμώτατος κ. Zadik Avedikian, υπεύθυνος των Αρμενίων στο Βέλγιο, ο Canon κ. Jack Mc Donald, υπεύθυνος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η Πάστωρ Laurence Flachon εκπροσωπούσα τον Πάστορα Steven Fuite (EPUB), ο Αποστολικός Νούντσιος κ. Franco Coppola, ο Hrvoje Škrlec επιτετραμμένος της Αποστολικής Διπλωματικής Αποστολής παρά τη Ευρωπαική Ενώσει, ο κ. Herman Cosijns, ο κ. Etienne Quintiens.

Την συνάντηση ακολούθησε δεξίωση στην ενοριακή αίθουσα.