Ερημώνουν τα χωριά (και) από ιερείς

Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ*

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ιερέων. Για το θέμα αυτό μάλιστα ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες εγκύκλιο, η οποία αναγνώσθηκε σε όλους τους ιερούς ναούς της εν λόγω μητρόπολης. «Τα βασικά σημεία αυτή της εγκυκλίου είναι ότι η ορεινή Ναυπακτία ερημώνει από ανθρώπους» υπογραμμίζει ο σεβασμιότατος κ. Ιερόθεος μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», ενώ παράλληλα μας μεταφέρει την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή.

«Οι χριστιανοί που επισκέπτονται τα χωριά τους για διαφόρους λόγους δεν βρίσκουν ιερείς, ενώ οι υπάρχοντες ηλικιωμένοι ιερείς συνταξιοδοτούνται. Δεν υπάρχουν νέοι με τον πόθο της ιερωσύνης και γι’ αυτό απηύθυνα έκκληση να ανταποκριθούν όσοι έχουν τα κατάλληλα πνευματικά, κανονικά και νόμιμα προσόντα για να ιερωθούν. Η εγκύκλιος αυτή εγράφη-μεταξύ των άλλων ενεργειών μου- για την αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων για την ιερωσύνη, για την μικρή ορεινή μητρόπολή μας. Το πρόβλημα είναι σοβαρό για την ορεινή Ναυπακτία, διότι όλη η περιοχή έχει ερημώσει από ανθρώπους και σε πολλά χωριά χρειάζονται ιερείς μόνο για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και μερικές ημέρες το Δεκαπενταύγουστο» τονίζει χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρει ο Ιεράρχης «αυτή την περίοδο η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου διαθέτει 55 ιερείς και τρεις διακόνους, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι για 66 ιερείς και τέσσερις διακόνους», ενώ προβαίνει και στην εξής παρατήρηση: «Υπάρχουν όμως 95 ενοριακοί ναοί σε έρημα από ανθρώπους χωριά, που πρέπει να λειτουργηθούν μερικές ημέρες τον χρόνο. Το πρόβλημα κυρίως είναι εποχιακό».

Ως προς την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί για το ίδιο θέμα στην υπόλοιπη Ελλάδα ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος αναφέρει σχετικά: «Από συζητήσεις που έχω με άλλους μητροπολίτες που ποιμαίνουν κυρίως επαρχιακές μητροπόλεις υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Τα χωριά ερημώνουν, αλλά οι χριστιανοί τα επισκέπτονται μερικές φορές τον χρόνο και θέλουν να τελέσουν θεία λειτουργία και ιερά μνημόσυνα των συγγενών τους. Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Οι πόλεις και οι κωμοπόλεις κατά βάση εξυπηρετούνται, το πρόβλημα είναι στις ερημωμένες περιοχές».

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Για ποιούς όμως λόγους οι νέοι άνθρωποι δεν στρέφονται σήμερα στην ιερωσύνη; «Το πρόβλημα είναι γενικό, διότι οι νέοι δεν έχουν μεγάλη σχέση με την εκκλησιαστική ζωή. Προβλήματα έχουν και οι εκκλησιαστικές σχολές που κλείνουν αλλά και οι θεολογικές σχολές» επισημαίνει ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος και απαριθμεί μερικές από τις αιτίες αυτού του προβλήματος: «Οι αστικές μητροπόλεις επειδή αναλογικά έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό και οι ενορίες είναι πιο λίγες και οργανωμένες, έχουν λιγότερα προβλήματα καλύψεως των οργανικών θέσεων. Εμείς που έχουμε μικρές μητροπόλεις έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα. Πολλές είναι οι αιτίες που οι νέοι δεν επιθυμούν να ιερωθούν. Μεταξύ αυτών είναι η έλλειψη πόθου για την ιερωσύνη, η κρίση πνευματικής προσφοράς, το κοσμικό φρόνημα, φόβος έναντι της απαιτήσεως της κοινωνίας από τους κληρικούς, τα οικονομικά προβλήματα, η δυσκολία εύρεσης γυναικών που να θέλουν οι σύζυγοί τους να ιερωθούν κ.α. Να σκεφθείτε ότι στη μητρόπολή μας ένας κληρικός δεν μπορεί να μένει σε μια ορεινή ενορία, διότι είναι έρημη περιοχή και για να την εξυπηρετεί πρέπει να διανύει πολλά χιλιόμετρα, καταναλώνοντας ένα μέρος του μικρού μισθού του, άρα έχει οικονομικές ζημίες. Σήμερα για να είναι κάποιος ιερεύς πρέπει να έχει ιεραποστολικό φρόνημα και να κάνει πολλές θυσίες!»

Η παροχή κάποιων κινήτρων σε πρακτικό επίπεδο άραγε θα συνέβαλε στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στην ιερωσύνη; Στο ερώτημα αυτό ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος απαντά κατηγορηματικά: «Για να γίνει κάποιος κληρικός χρειάζεται αγάπη για τον Θεό και τους ανθρώπους, φυσικά και αγάπη για την Εκκλησία. Οπωσδήποτε πρέπει να έχουν τα απαραίτητα κανονικά και πνευματικά προσόντα. Τα άλλα κίνητρα, αν και απαραίτητα, είναι δευτερεύοντα. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα λυθεί το θέμα αυτό, αφού για τις μικρές μητροπόλεις, στις οποίες οι συνθήκες είναι δύσκολες, η έλλειψη κληρικών δεν μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί. Εκτός και αν δεν γίνουν οι σωστές επιλογές για την εύρεσή τους, οπότε το πρόβλημα των ακατάλληλων κληρικών θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη κληρικών. Γιατί συνήθως οι ακατάλληλοι κληρικοί δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα στην Εκκλησία».

ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Από την πλευρά της όμως η Ελλαδική Εκκλησία σε ποιές ενέργειες έχει προβεί έως σήμερα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος; «Η Ιερά Σύνοδος έχει θεσπίσει μια εβδομάδα ιερατικών κλήσεων. Αποστέλλεται μια εγκύκλιος πού διαβάζεται στους ιερούς ναούς, οι μητροπολίτες παρακαλούν, παρακινούν, αλλά τελικά το θέμα επιλύεται σε προσωπικό επίπεδο» τονίζει ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος και συνεχίζει λέγοντας: «Γι’ αυτό όταν σε κάποια ενορία γίνεται μια καλή ποιμαντική προσπάθεια, παρατηρείται μια νεανική δραστηριότητα και συνήθως εμφανίζονται ιερατικές κλήσεις. Όπως σε όλα τα θέματα έτσι και σε αυτό πρέπει να υπάρξουν πρότυπα καλών ιερέων, οι οποίοι θα εργάζονται θυσιαστικά και θα εμπνέουν τούς νέους».

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”