Εργασίες αποκατάστασης σε εκκλησία διατηρητέο μνημείο στην Καλαμπάκα

Ο Ι. Ναός του Αγ. Γεωργίου στο χωριό Οξύνεια είναι ένας από τους παλαιότερους και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 698.000 ευρώ

Σε έναν από τους παλαιότερους και πιο σημαντικούς από πλευράς αρχιτεκτονικής κατασκευής ναούς της χώρας -αυτόν του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στο χωριό Οξύνεια του Δήμου Μετεώρων στην Καλαμπάκα-πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα εργασίες αποκατάστασης έτσι ώστε να προχωρήσουν με όσο πιο γρήγορο ρυθμό είναι δυνατόν οι παρεμβάσεις για την διάσωση του ναού αυτού, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το συνολικό έργο της αποκατάστασης του ναού έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και αφορά στην περίοδο 2014-2020, ενώ χρηματοδοτείται με το ποσό των 698.000 ευρώ.

«Ο Αγιος Γεώργιος ως προστάτης του χωριού, έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους με τη χάρη του. Οι κάτοικοι του χωριού τον ευλαβούνται πολύ, γεγονός που καταδεικνύεται από το ότι προσφεύγουν συχνά στον Άγιο για να ζητήσουν την βοήθειά του. Όλος ο ναός παρουσιάζει μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον, τόσο λόγω του έτους χρονολόγησής του, της αρχιτεκτονικής του, αλλά και της εικονογράφησης. Επίσης, τα ξυλόγλυπτα -το τέμπλο και ο δεσποτικός θρόνος- είναι απαράμιλλης και σπάνιας ομορφιάς» τονίζει ο π. Ιωάννης Κουβελάς, εφημέριος του εν λόγω ναού μιλώντας αποκλειστικά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια».

Ο π. Ιωάννης ανέλαβε χρέη εφημέριου στον Ι. Ν Αγίου Γεωργίου Οξύνειας τον Δεκέμβριου του 2015. Αμέσως διαπίστωσε ότι ήταν εμφανείς οι μεταβολές που είχαν αποτυπωθεί πάνω στο κτίσμα εξαιτίας της συνεχούς επιβάρυνσής του από τις καιρικές συνθήκες.

«Από τις κυριότερες μεταβολές που παρατηρήθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν η καθίζηση του νοτιοδυτικού κομματιού της στέγης» σημειώνει ο π. Ιωάννης και συνεχίζει: «Επίσης σε μεγάλο βαθμό επιβάρυνε το ναό η ύπαρξη υγρασίας, τόσο αυτής που εισχώρησε μέσω των τοιχωμάτων, όσο και αυτή που άφηνε πίσω της η βροχή, η οποία βρίσκει τρόπο να εισχωρήσει εντός του ναού από τα σπασμένα παράθυρα του τρούλου. Ευτυχώς ένα μέρος αυτού του προβλήματος έχει ήδη αποκατασταθεί με την δημιουργία το 2020 αποστραγγιστικού καναλιού περιμετρικά του ναού. Πιο πριν και κατά την περίοδο 2017–2018 πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή του τμήματος συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων ο καθαρισμός των δεσποτικών εικόνων και της εικόνας του δεσποτικού θρόνου. Επίσης, το 2016 έγινε και ο καθαρισμός της στέγης από τα βρύα και τα μούσκλια, τα οποία είχαν συσσωρευτεί με το πέρασμα των χρόνων».

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

Επισκευαστικές εργασίες στον ναό του Αγίου Γεωργίου είχαν σημειωθεί κατά καιρούς αρκετές. Οι πρώτες έγιναν προς τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν όλη η Θεσσαλία είχε πληγεί από καταστροφικούς σεισμούς. Το 1973 ανακατασκευάσθηκαν πλήρως η στέγη του ναού, όπως και η στέγη της κεραμοσκεπούς στοάς, ενώ ακολούθησε το 1974 η ενίσχυση με σκυρόδεμα και τσιμέντο της τοιχοποιίας. Εργασίες αποκατάστασης του κωδωνοστασίου έγιναν το 2004, ενώ το 2018 σημειώθηκαν εργασίες συντήρησης στις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου και του δεσποτικού του Ναού. «Ο ναός παρόλο ότι ήταν ενοριακός, μετά τους σεισμούς του 1954 και του 1957 έπαψε να λειτουργεί σε καθημερινή βάση» αναφέρει ο π. Ιωάννης και προσθέτει: «Από εκείνη την περίοδο και μετά λειτουργίες τελούνταν μόνο στην Πανήγυρη του Αγίου, το Σάββατο του Λαζάρου, το ψυχοσάββατο του Πεντηκοσταρίου και στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου. Εκτός από τις παραπάνω λειτουργίες τελούνταν μυστήρια και λειτουργίες κάθε φορά που εξέφραζε σχετική επιθυμία κάποιος πιστός. Με την έναρξη όμως των εργασιών, το 2020, έπαψε η λειτουργία του εν λόγω ναού. Ευχόμαστε ωστόσο να ξεκινήσει σύντομα η επαναλειτουργία του» καταλήγει ο π. Ιωάννης.

Ανάμεσα στις εργασίες που πρόκειται να διεξαχθούν το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνονται και οι εξής: Ενίσχυση των θεμελίων, αποκατάσταση στις εξωτερικές όψεις του ναού, επικάλυψη της στέγης με σχιστόπλακες, εργασίες στο δάπεδο, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εντός και εκτός του ναού, καθαρισμός και αισθητική αποκατάσταση των τοιχογραφιών όπως και του τέμπλου, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες κ.α.

ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στην πλάκα της Αγίας Τράπεζας χτίστηκε το 1433. Επακολούθησε και μια δεύτερη κατασκευαστική περίοδος, η οποία έλαβε χώρα τον 18ο αιώνα. Κατά την δεύτερη φάση των επισκευών ανεγέρθηκε και το κωδωνοστάσιο. Πρόκειται για έναν επιμήκη ναό, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενα μονόχωρα τμήματα στεγαζόμενα με τρούλους και με καμαροσκεπή νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Ιδιαίτερη αναφορά ασφαλώς και αξίζει να γίνει για τις τοιχογραφίες.

Ο ναός είναι διακοσμημένος από δύο στρώματα τοιχογραφίας, με το υπάρχον το οποίο χρονολογείται από το 1779 να αποτελεί έργο των Χιοναδιτών αγιογράφων Κωνσταντίνου, Μιχαήλ και Ιωάννου. Το 1779 επίσης έγινε και η εικονογράφηση του εξωνάρθηκα. Σήμερα είναι ευδιάκριτα και κάποια σημεία από το πρώτο στρώμα των τοιχογραφιών, οι οποίες βρίσκονται κυρίως περιμετρικά του ναού και οι οποίες πιθανόν να προέρχονται από τα τέλη του 16ου με αρχές 17ου αιώνα.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι και κοιμητηριακός. Στον νοτιοανατολικό εξωνάρθηκα ένα μέρος του είχε χτιστεί και λειτουργούσε ως χώρος όπου εκεί τελούνταν οι βαπτίσεις. Υπήρξε μάλιστα και μια περίοδος, όπου με αφορμή τις εργασίες ανακαίνισης που γινόντουσαν στο σχολείο του χωριού, οι μαθητές βρήκαν φιλόξενη στέγη και παρακολούθησαν τα μαθήματά τους εντός του ναού.

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”