Έρανο αγάπης θα διεξάγει η Μητρόπολη Λευκάδος

Στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο Εράνου Αγάπης, ο Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εράνου αγάπης από τις 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, «με μοναδικό σκοπό τη στήριξη των αναξιοπαθούντων αδελφών μας».

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο για τον έρανο αγάπη της Μητρόπολης Λευκάδος:

Προς

Τον Ιερόν Κλήρον και τον Φιλόχριστον Λαόν

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

«Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων

των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε»

(Ματθ. 25,40)

 

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Πατέρες,

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι όλοι μας ανεξαιρέτως βιώνουμε καθημερινώς την πολύπλευρη κρίση.

Η φτώχεια και η ανεργία ταλαιπωρούν και προβληματίζουν τον άνθρωπο, οποιασδήποτε τάξης και δημιουργούν πληθώρα προβλημάτων, κυρίως όμως το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου για το αύριο στις ψυχές των ανθρώπων.

Παράλληλα, επί ενάμιση χρόνο ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κωρονοιού, ο οποίος, εκτός από την υγεία έπληξε βαθύτερα την οικονομία.

Ως αποτέλεσμα αυτού του συνδιασμού πολλοί αδελφοί μας στερούνται πλέον και τα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους.

Η κρίση όμως δεν αφήνει αδιάφορη την Εκκλησία μας, που είναι η μητέρα όλων των ανθρώπων, όπως ακριβώς η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Στο πρόσωπό Της βρίσκουμε το έλεος, την παρηγορία, τη χαρά και την ελπίδα.

Καθήκον λοιπόν της Εκκλησίας, ως Σώμα Χριστού, είναι να μεταδίδει τις δωρεές αυτές στα εμπερίστατα μέλη Της, κυρίως μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς και του εθελοντισμού.

Εξάλλου, ο Κύριος είπε: «πείνασα και μου δώσατε φαγητό, δίψασα και μου προσφέρατε νερό ήμουν ξένος και άπορος και με περιθάλψατε, ασθενής και φυλακισμένος και με επισκεφθήκατε».

Με ασύγκριτη ταπείνωση και ανυπέρβλητη αγάπη έγινε άνθρωπος για τον άνθρωπο και με τη Σταυρική Του θυσία και την Ανάστασή Του μας χάρισε τον Παράδεισο.

Και είναι αυτό ακριβώς που ζητά τελικά από εμάς μόνο: τη δική μας γνήσια αγάπη για τον αδελφό συνάνθρωπο.

Κάθε χρόνο το προϊόν του Εράνου Αγάπης της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο οποίος διεξάγετε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, διατίθεται εξ ολοκλήρου στην κάλυψη τακτικών και έκτακτων οικονομικών αναγκών εμπερίστατων αδελφών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας.

Και υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην (τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια κτλ), να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ή ακόμα να καλύψουν έξοδα νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η Εκκλησία μας διδάσκει ότι εάν πάσχει ένα μέλος Της πρέπει να συμπάσχουν και τα υπόλοιπα και να εργάζονται από κοινού για την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων που τα απασχολούν.

Ως Επίσκοπος και πνευματικός σας Πατέρας, παρακολουθώ και βιώνω, όσο μου είναι δυνατόν, τις πολλές δυσκολίες, τους αγώνες και τις θυσίες του καθενός.

Διαπιστώνω ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι ανάγκες και οι εκκλήσεις των συνανθρώπων μας για βοήθεια στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Αυτός ο πόνος με ωθεί να σας καλέσω προσωπικά, να δώσετε το γενναίο παρόν για άλλη μία φορά.

Αν και η φετινή υγειονομική κρίση και οι πολυεπίπεδες συνέπειές της δείχνουν να μην ευνοούν αυτήν την προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας, προκειμένου να σταθούμε αρωγοί στους ενδεείς αδελφούς μας, δεν πρέπει ωστόσο να μας εμποδίσουν να προσφέρουμε αγάπη.

Μπορεί να υπάρχει φτώχεια, είμαι βέβαιος, όμως, ότι υπάρχει και μεγάλη αγάπη. Αυτήν θέλουμε να αξιοποιήσουμε, πιστεύοντας ότι είναι ευτυχέστερος αυτός που προσφέρει από το υστέρημά του, παρά αυτός που λαμβάνει.

Αδελφοί μου και παιδιά μου αγαπητά,

Έχοντας την πεποίθηση ότι, ακόμη και σε αυτήν τη δυσμενή συγκυρία θα ανταποκριθούμε όλοι στο προσκλητήριο της Τοπικής Εκκλησίας και θα ενισχύσουμε την ευλογημένη αυτή προσπάθεια και την εφετινή χρονιά,  σας καλώ να προσφέρετε με αρχοντική αγάπη και ευχαρίστηση στον Έρανο Αγάπης, ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, με μοναδικό σκοπό τη στήριξη των αναξιοπαθούντων αδελφών μας.

Το λίγο των πολλών γίνεται από την τοπική μας Εκκλησία πολύ, με την ευλογία του Θεού. Εάν όλοι καταθέσουμε και συλλέξουμε την αγάπη μας, θα δούμε θαύματα, θα συναντήσουμε θλιμμένες ψυχές να χαμογελούν, θα χαρούμε την παρουσία του Θεού ανάμεσά μας.

Θερμώς, λοιπόν, σας καλώ να ανοίξουμε όλοι τις πόρτες της καρδιάς και του σπιτιού μας στα συνεργεία του Εράνου Αγάπης που θα επισκεφθούν την πόλη και τα χωριά της Λευκάδας, της Ιθάκης, του Μεγανησίου, του Καλάμου και του Καστού και να προσφέρουμε, με χαρά και χριστιανική αγάπη, από το υστέρημά μας, κρατώντας έστω και ένα κουπόνι αγάπης, ενισχύοντας την φιλανθρωπική αυτή προσπάθεια και παροτρύνοντας παράλληλα και τους υπόλοιπους αδελφούς μας να διαθέσουν από το υστέρημα του βαλαντίου τους και εκ του περισσεύματος της φιλανθρώπου αγάπης τους.

Ευχόμενος σε όλους υγεία και κάθε ευλογία παρά Κυρίου, πρεσβείαις του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, προστάτου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, διατελώ

Μετά διαπύρων πατρικών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ο φ ι λ ο ς