Ερανική εκδήλωση της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, η Κεντρική Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος πραγματοποίησε ερανική εκδήλωση, παραθέτοντας απογευματινό τσάι με πλούσια εδέσματα, την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, στο όμορφο πολιτιστικό κέντρο της Κυπριακής Κοινότητος, τα μέλη της διοικήσεως της οποίας παρεχώρησαν τον χώρο τους και εξυπηρέτησαν με προθυμία την διοργάνωση της εκδηλώσεως.

Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η κ. Ματίνα Ravelo, καταξιωμένη ομιλήτρια, με πολυετή ιεραποστολική εμπειρία στους κόλπους της Εκκλησίας, που έδωσε μια εποικοδομητική ομιλία (στα ελληνικά και αγγλικά) σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, με τίτλο «Θεοτόκος, Ρόδον το Αμάραντον», μίλησε για την περιγραφή της Θεοτόκου στην Ορθόδοξη παράδοση ως διαφορετικών ειδών άνθους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους στίχους του Ακαθίστου Ύμνου, από τον οποίο και δανείστηκε τον τίτλο της ομιλίας.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας της, η κ. Ματίνα ανέγνωσε αποσπάσματα από το συμβουλευτικό γράμμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, το οποίο απέστειλε ως γαμήλιο δώρο στη νεαρή γυναίκα Ολυμπιάδα, η οποία επρόκειτο να παντρευτεί έναν σημαίνοντα πολιτικό της εποχής. Το γράμμα του Αγίου Γρηγορίου είναι γεμάτο από συμβουλές, ευγενικές προειδοποιήσεις, και αγαπητικές οδηγίες, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μια χριστιανή γυναίκα, ώστε η οικογένειά της να γίνει κατ’ οίκον εκκλησία, και να αποφύγει τις παγίδες της δημόσιας ζωής. Οι συμβουλές του ήταν, ομολογουμένως, αντίθετες στο ρεύμα της εποχής και δύσκολες, ίσως, για μια νέα γυναίκα με το δημόσιο προφίλ της Ολυμπιάδος, κι όμως, ήταν γεμάτες σοφία και οξυδέρκεια και πάνυ ωφέλιμες, τόσο για την έγγαμη ζωή της, όσο και για την πνευματική της ζωή γενικότερα. Οι συμβουλές του Αγίου Γρηγορίου δεν έχασαν την επικαιρότητά τους στο πέρασμα των χρόνων, αλλ’, αντιθέτως, αποτελούν και σήμερα ασφαλή και πολύτιμο οδηγό, τόσο για τις σύγχρονες γυναίκες και συζύγους, όσο και για τους άντρες και συζύγους.

Μετά την ομιλία της κ. Ματίνας, ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός παρουσίασε εν συντομία τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανακαίνιση και επέκταση των νέων γραφείων – στην περιοχή Bowden – της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος. Λόγω του χαρακτηρισμού τού παρακειμένου Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας ως διατηρητέου κτίσματος, υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες, οι οποίες, όμως, φαίνεται ότι θα υπερκεραστούν με την δημιουργική δουλειά του αρχιτέκτονος κ. Φωτίου Καζή. Το αποτέλεσμα θα είναι η κατασκευή γραφείων καταλλήλως εξοπλισμένων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πιστών της αχανούς Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος.

Η εκδήλωση υπήρξε ιδιαιτέρως επιτυχής. Οι εβδομήντα περίπου παρευρεθέντες απόλαυσαν τα εδέσματα που συνόδευσαν το τσάι, τα οποία προετοίμασαν, φυσικά, οι αρχοντικές κυρίες της Κεντρικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος, ακόμη δε περισσότερο απόλαυσαν την εν Χριστώ συντροφιά αλλήλων. Τα έσοδα της ερανικής εκδηλώσεως, ανερχόμενα στο ποσό των 4.300 δολλαρίων, θα διατεθούν για την ανέγερση, συν Θεώ, των νέων γραφείων της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος.