Επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη Ρώσικη Εκκλησία για τις δηλώσεις Πομπέο στην Ελλάδα

Του Κώστα Ονισενκο

Επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε ο επικεφαλής του συνοδικού τμήματος σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, με αφορμή την συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο Λεγκόιντα ενοχλήθηκε από την δήλωση του Πομπέο σχετικά με τη συμφωνία “να εξεταστεί η δυνατότητα πιο στενής συνεργασίας για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις, τις οποίες δημιουργεί η Ρωσία με τη κακή χρήση της επιρροής, όπως η προσπάθεια να χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς της την Ορθόδοξη Εκκλησία”. Στο telegram κανάλι του αναρτήθηκε ένα σκωπτικό μήνυμα κατά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη.

“Η αμερικανική διπλωματία είναι ειλικρινής με την απλότητά της: Χρησιμοποιώντας το Φανάρι για τους σκοπούς της από τα μεταπολεμικά χρόνια (σ.σ. Β’ ΠΠ) προτίθεται “να πολεμήσει με την επιρροή” οποιονδήποτε άλλων κρατών, οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να εκτελούν τη θέληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφραζόμενη από τα χείλη του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό ζήτημα, ο Λεγκόιντα κάνει ένα λογοπαίγνιο στα ρωσικά λέγοντας “Πόσο κοστίζει η ανάμειξη στα εσωτερικά θέματα της Ουκρανίας, όταν ΗΠΑ μαζί με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δημιούργησαν δήθεν θρησκευτική δομή για τους σκοπούς της άσκησης της “καλού σκοπού” πολιτικής επιρροής, η οποία επέφερε βάσανα σε χιλιάδες πιστούς Ουκρανούς”.