Επίθεση Λαβρόφ κατά ΗΠΑ και Οικουμενικού Πατριάρχη

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Κώστα Ονισένκο

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν τον ρόλο της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος υπουργός προέβη σε δηλώσεις που μπορούν να ερμηνευτούν ως επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Λαβρόφ είπε “Η αποστολή του, όπως φαίνεται, του ανατέθηκε από τους Αμερικανούς και δεν το κρύβουν ότι δουλεύουν (οι ΗΠΑ) μαζί του πολύ δραστήρια υπό το σύνθημα “ελευθερίας θρησκείας και θρησκευτικής έκφρασης”.

Η αποστολή του Βαρθολομαίου -όπως φαίνεται- είναι το να κηδέψει την επιρροή της ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Άλλες εξηγήσεις στις πράξεις αυτού του ανθρώπου δεν βλέπω” είπε ο Λαβρόφ.

Υπενθυμίζεται πως προσφάτως επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη είχε εξαπολύσει και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ο οποίος δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι τιμωρία από τον Θεό στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξαιτίας της παραχώρησης Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

“Δεν θέλω να εκφράσω καμία κριτική στον Κωνσταντινοπολίτη συν-αδερφό μου, ωστόσο, αδιαμφισβήτητα, όλα αυτά που συνέβησαν μετά στην Κωνσταντινούπολη, στο Σταμπούλ, αποδεικνύουν τη Θεία Τιμωρία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έβαλε τους σχισματικούς του Κιέβου στο ιερό του Κιέβου, στη Σοφία του Κιέβου (σ.σ. εννοεί την Αγία Σοφία Κιέβου), και έχασε την Σοφία της Κωνσταντινούπολης – μετατράπηκε σε τζαμί”, είχε δηλώσει ο Πατριάρχης Κύριλλος.