Επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ με αφορμή το θέμα της Αγίας Σοφίας

Αφορμή για άλλη μια φορά να καταφερθεί εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας βρήκε ο Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ Ιλαρίωνας.

Χρησιμοποιώντας το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί από την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας μιλώντας στο ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο OPENTV, εξέφρασε τη λύπη του “διότι ο διχασμός που έχει προκληθεί από το αποτυχημένο ουκρανικό αυτοκέφαλο, δυσχεραίνει έτσι την κοινή δράση όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά της Τουρκίας”.

Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει ο Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ και λίγο μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όταν είχε δηλώσει πως “αυτή τη στιγμή ορισμένα ΜΜΕ που ασχολούνται με την εκκλησία στην Ουκρανία και στη Ρωσία αναφέρουν τη σκέψη ότι μέσω αυτής της απόφασης των τουρκικών αρχών ο Θεός τιμώρησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την διάσπαση της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να συμφωνήσω με αυτό καθώς χτύπημα έγινε όχι κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης αλλά κατά της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και όλου του χριστιανισμού”. (πηγή: ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας, 10 Ιουλίου).

Με περισσότερο η λιγότερο αιχμηρά λόγια αρκετοί ιερείς της Ρωσικής εκκλησίας βρήκαν αφορμή να επιτεθούν κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου για ένα θέμα που καμία σχέση δεν έχει με την Αγία Σοφία και την απόφαση του Ερντογάν. “Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία στο ναό της Αγίας Σοφίας τον Αύγουστο του 2018. (…) Επίκειντο η συνάντηση δύο Πατριαρχών, συζήτηση για την Ουκρανία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δυστυχώς, δεν θέλησε να ακούσει την φωνή της Ρωσικής Εκκλησίας. Δεν με εγκαταλείπει η αίσθηση της διασύνδεσης ανάμεσα σε αυτό που συνέβη εκείνη την τελευταία ημέρα του Αυγούστου 2018 με την σημερινή απόφαση για την εκ νέου μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί…” σημειώνει σε ανάρτησή του στο φέισμπουκ ο αναπληρωτής του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μοσχας Νικολάι Μπαλασόφ.

Στις σημερινές του δηλώσεις στο OPENTV, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε μεταξύ άλλων πως “στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας και σε άλλα σημειά διατηρήθηκαν μερικ΄ά εκπληκτικά ψηφιδωτά νεότερων περιόδων του 13ου και 13ου αιώνα, τα οποία τώρα είναι όλα καλυμμένα από παραπετάσματα”.