Επιθεώρηση των συντηρητικών εργασιών του δαπέδου του Ναού της Αναστάσεως (ΒΙΝΤΕΟ)

Το απόγευμα της Τρίτης, 30 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση των συντηρητικών εργασιών του δαπέδου της Ροτόντας και του Επτακαμάρου του Ναού της Αναστάσεως, επιτελουμένων υπό του Πανεπιστημίου Sapientia της Ρώμης.

Η επιθεώρηση αυτή έγινε με την συμμετοχή των εκπροσώπων των τριών Μειζόνων Κοινοτήτων, δηλαδή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Αδελφότητος των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα.

Εξ ονόματος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συμμετείχαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά του Πατριαρχικού Επιτρόπου και Προέδρου των Οικονομικών Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, του Γέροντος Αρχιγραμματέως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, του Γέροντος Σκευοφύλακος Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, του Γέροντος Δραγουμάνου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου, του Τελετάρχου Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου, του Γραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Ιεροδιακόνου π. Συμεών και άλλων Πατέρων.

Εκ μέρους της Αδελφότητος των Φραγκισκανών συμμετείχαν ο Κουστωδός της Αγίας Γης π. Φραγκίσκος Πατόν μετά του π. Ντομπρομήρο, από την Αδελφότητα των Αρμενίων ο Σεβάν μετά του Αρχιμανδρίτου Σαμουήλ, ηγουμένου του Ναού της Αναστάσεως και του Αρχιμανδρίτου π. Γκουριόν, συμμετέχοντος επίσης και του Αρχιτέκτονος του Ναού της Αναστάσεως κ. Θεοδοσίου Μητροπούλου.

Κατά την επίσκεψη αυτή εξηγήθηκαν από ειδήμονες εκπροσώπους, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Sapientia της Ρώμης και από την κ. Μητροπούλου οι μέθοδοι εργασίας τους και έδειξαν τους εκπροσώπους επί του δαπέδου δείγματα παλαιών συντηρημένων και νέων πλακών, οι οποίες θα τεθούν εις αντικατάσταση των εφθαρμένων πλακών, λαμβανομένων υπ’ όψιν του πάχους των πλακών, του χρώματος αυτών, του συναρμολογήματος κ.α., συναδόντων προς την ιερότητα και την αρχιτεκτονική του Ναού της Αναστάσεως.

Τους εκπροσώπους των τριών Μειζόνων Κοινοτήτων και τους τεχνικούς ειδήμονες των εργασιών φιλοξένησε ο Γέρων Σκευοφύλαξ Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος στο Γραφείο του Ναού της Αναστάσεως.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων