Επιστολή Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε Οικουμενικό Πατριάρχη: Πώς πήρα την απόφαση μνημόνευσης του Μητροπολίτη Επιφανίου

Το κείμενο της επιστολής την οποία απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο λίγο πριν από την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, δημοσιεύει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Στην επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος γνωστοποιεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι λόγω της βεβαρυμένης κατάστασης της υγείας του, δεν μπορεί να συνεχίσει τις συναντήσεις με τους υπολοίπους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα.

Τονίζει ακόμη ότι “η στάση ουδετερότητας την οποία τηρήσαμε ως Εκκλησία της Κύπρου, είχε αποκλειστικό σκοπό το εν γενεί καλό της Ορθοδοξίας, και πόθος μας ήταν να βοηθήσουμε με όλη την ψυχική μας δύναμη το δοκιμαζόμενο Οικουμενικό Πατριαρχείο”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σημειώνει ότι αφού είδε το ατελέσφορο των προσπαθειών του και “μετά από πολλή περισυλλογή και προσευχή”, να μνημονεύσει το νέο Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Ξεκαθαρίζει δε ότι οι αναφερόμενες κατά καιρούς παραφωνίες για “δήθεν επέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία και μέσω της παραχώρησης του Τόμου της Αυτοκεφαλίας ερήμην των υπολοίπων, δεν ευσταθούν, καθώς αυτοί που διαμαρτύρονται, είναι και οι πρώτοι παραβάτες”.

Ζητά δε από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες να τηρούν τους εκκλησιαστικούς θεσμούς και τις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά καιρούς, και υπενθυμίζει ότι εκτός των τεσσάρων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής που είναι αποστολικές και δεν χρειάζονται Τόμο για την Αυτοκεφαλία τους, όλες οι υπόλοιπες κατά τόπους Εκκλησίες οφείλουν την Αυτοκεφαλία τους σε Τόμο ο οποίος τους εκχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ο οποίος οριοθετεί τα σύνορα τους.

“Κάθε τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία όφειλε και οφείλει να παραμένει στα όρια της, και όχι να επεμβαίνει χειροτονώντας επισκόπους σε επαρχίες άλλης τοπικής ορθόδοξης Εκκλησίας”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κάνει λόγο ακόμη για “αυθαίρετη παρέμβαση της Ρωσικής Εκκλησίας στα όρια άλλης τοπικής εκκλησίας (στη Γεωργία, στην Ουκρανία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία)”, κάτι που δεν δικαιολογεί τις διαμαρτυρίες της ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εισέρχεται στα εσωτερικά της θέματα.