Επισπεύδονται οι προσπάθειες διάσωσης ιστορικού μοναστηριού της Κρήτης

Ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Κρήτης, εκείνο του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε Ηρακλείου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, καθώς το πέρασμα του χρόνου αλλά και μία σειρά φυσικών φαινομένων έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του.

Ένας προ 15ετίας ισχυρός σεισμός, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία του 2019 που έπληξε την περιοχή που βρίσκεται το μοναστήρι, δημιούργησε εικόνες κατάρρευσης σε πολλά σημεία της μονής και το βλέμμα των ειδικών στράφηκε από την πρώτη στιγμή στο κτιριακό συγκρότημα στο παλιό Ηγουμενείο.

Τι αναφέρει η έκθεση για το ιστορικό μοναστήρι

Αυτοψίες του τελευταίου διαστήματος προκάλεσαν την έντονη ανησυχία φορέων της αυτοδιοίκησης, αλλά και αρχαιολόγων, με την σχετική έκθεση για το Ηγουμενείο να αναφέρει τα εξής:

– Από το συγκρότημα διατηρείται σε κακή κατάσταση το νότιο τμήμα του ανατολικού κελιού.

– Τα συνδετικά υλικά της τοιχοποιίας είναι χαλαρά και αποσαθρωμένα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τοπικές αποδιοργανώσεις της λιθοδομής των τοιχοποιιών, ετοιμορροπίες, παραμορφώσεις, έντονες κλίσεις από την κατακόρυφο, καταρρεύσεις τμημάτων της λιθοδομής στη βόρεια και δυτική όψη του Ηγουμενείου και διαμπερείς ρηγματώσεις στο βόρειο τμήμα της δυτικής όψης του Ηγουμενείου.

– Τα σωζόμενα επιχρίσματα παρουσιάζουν έντονα ίχνη αποχρωματισμού (υγρασίες) και αποκολλήσεις από την επιφάνεια της τοιχοποιίας.

– Η στέγη έχει καταρρεύσει.

– Το μεσοπάτωμα έχει καταρρεύσει στο σύνολό του.

– Τα κουφώματα έχουν καταστραφεί στο σύνολό τους.

– Η εσωτερική ξύλινη κλίμακα επικοινωνίας του ισογείου με τον όροφο, στο δυτικότερο κελί, έχει καταρρεύσει.

– Το δάπεδο στο ισόγειο είναι καλυμμένο από απορρίμματα (διάφορα εγκαταλελειμμένα αντικείμενα, κοπριά κ.ά.).

– Τοπικές φθορές εμφανίζονται σε ορισμένα από τα λαξευτά πλαίσια των ανοιγμάτων.

Υπεγράφη σύμβαση – Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Ιερά Μονή και τον Δήμο Μαλεβιζίου, προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την αποκατάσταση των φθορών, ενώ η όλη διαδικασία θα τρέξει με την κατεπείγουσα διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης με ενδιαφερόμενους εργολάβους.

Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και 3 χιλιόμετρα νότια του Φόδελε, με την ίδρυση της μονής να τοποθετείται στην περίοδο της ύστερης Ενετοκρατίας στην Κρήτη(16ος-17ος αιώνας). Σήμερα από τον αρχικό πυρήνα της μονής διατηρούνται το Καθολικό, αλλά και η κρήνη.