Επίσκοπος Δαφνουσίας προς Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος: Σας υποδεχόμεθα με ανεκλάλητη χαρά

© Νίκος Μαγγίνας

Ο Επίσκοπος Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος πραγματοποίησε προσφώνηση κατά την Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Διαβάστε την προσφώνηση του Επισκόπου:

“Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γέροντα Χαλκηδόνος και Ποιμενάρχα ημών κ. Εμμανουήλ,

Διάπυρος χαρά και συγκίνησις διακατέχει την ελαχιστότητά μου ως Βοηθού Επισκόπου, που με ηξίωσε ο Πανάγαθος Θεός να υποδέχομαι σήμερον εκ μέρους του ιερού κλήρου της ιστορικής αύτης Μητροπόλεως, τον Ποιμενάρχην αυτής.

Σας καλοσωρίζομεν εις την πόλιν της Χαλκηδόνος και Σας υποδεχόμεθα με ανεκλάλητη χαράν εις την μακαρίαν αυτής γην.

Υποδεχόμεθα τον Ιεράρχην, τον έμπειρον, τον δραστήριον, τον ακαταπόνητον, τον καθοδηγητήν, ο οποίος αναλίσκεται αγωνιζόμενος τον αγώνα τον καλόν της πίστεως.

Υποδεχόμεθα τον Ιεράρχην και Ποιμενάρχην ημών, ο οποίος επί έτη ικανά, ευόρκως, καρποφόρως, με πιστότητα και αφοσίωσιν διακονεί την Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν, το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον.

Ευγνώμονες προς την Α.Θ.Π. κ.κ. Βαρθολομαίον και την περί Αυτόν Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον, διά την εκλογήν της Υμετέρας Γερασμίας Σεβασμιότητος, Σας καλοσωρίζομεν και Σας ευχόμεθα δύναμιν εξ ύψους εις το έργον το οποίον αναλαμβάνετε, προς δόξαν του Αγίου ονόματος της Τρισηλίου Θεότητος.

Έμπλεοι χαράς ομολογούμεν την ιστορικήν ταύτην στιγμήν, την υιικήν μας αφοσίωσιν προς το Σεπτόν πρόσωπόν Σας και την Μητέρα Εκκλησία, ήτις χάριτι Θεού κατέχει τα πρώτα συμπάση τη Ορθοδοξία.
Ευχόμεθα να έχετε πάντοτε πλουσίαν την ενδυνάμωσιν παρά τω Κυρίω και να συνεχίζητε την υψηλήν

Αρχιερατικήν Σας διακονίαν, διά την εύκλειαν, τον έπαινον και την πρόοδον της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αλλά και διά την επιτυχή πορείαν των θεμάτων της καθ’ όλου Ορθοδοξίας, εις τας κρισίμους ημέρας και συγκυρίας που διανύομεν.

Η πόλις αύτη Σας προσέθεσε ήδη εις το ειδικόν βάρος της ιστορικής της ευθύνης ανεξίτηλα, και δέεται προς τον Παντεπόπτην Θεόν να Σας χαρίζη υγίειαν και μακροημέρευσιν.

Η Χαλκηδών, η πόλις των τυφλών συμφώνως με τον χρησμόν του Δελφικού Μαντείου, αναβλέπει σήμερον εις τον πρόσωπόν Σας και ενώπιον Υμών, και στεντορείως αναφωνεί Άξιος και Ως ευ παρέστητε.
Και νυν, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γέροντα Χαλκηδόνος και Ποιμενάρχα ημών, έντεινον και κατευοδού και βασίλευε (Ψαλ. 44, 5) εις την Παλαίφατον, Ιστορικήν, Γεροντικήν και Ασιανήν αύτην Μητρόπολιν του Θρόνου.
Υψώσατε την χείραν και ευλογήσατε πατρικώς πάντας ημάς”.

Πηγή: fanarion.blogspot.com