Επίσκοπος Αν. Αμερικής προς ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Να εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία του λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Στις 29 Μαΐου 2023, ο Επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίος απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών του Προέδρου Joe Biden, κ. Jacob Sullivan, σχετικά με τη βία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Ο Επίσκοπος κ. Ειρηναίος, απέστειλε την επιστολή υποκινούμενος από βαθιά ανησυχία και μεγάλη αγανάκτηση λόγω της βίας κατά του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, η οποία εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες και μετατράπηκε σε ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση τη Δευτέρα. Στην επιστολή του, ο επίσκοπος σημείωσε ότι στη σύγκρουση μεταξύ της αλβανικής αστυνομικής δύναμης του Κοσσυφοπεδίου και των Σέρβων, η KFOR είχε πάρει το μέρος του επιτιθέμενου – των αλβανικών αρχών του Κοσσυφοπεδίου στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι η βία σημειώθηκε την επομένη της απόπειρας του υπουργού Blinken να κατευνάσει τις εντάσεις καταδικάζοντας απερίφραστα τη βία που διαπράττουν οι αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Ο Επίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ιστορική δήλωση του Blinken, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που ένας υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε έντονα και ανεπιφύλακτα τη βία των Αλβανών κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Επίσης, τόνισε ότι η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι προσωρινοί θεσμοί της Πρίστινα δεν σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες ή τους δικούς τους νόμους όταν πρόκειται για το σερβικό λαό. Η βία που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα δείχνει σαφώς ότι οι Αλβανοί είναι πλέον σε θέση να αγνοήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους συμμάχους τους.

Οι τελευταίες βιαιοπραγίες δείχνουν σαφώς την έκταση της επιθετικότητας και τις πραγματικές προθέσεις των αλβανικών αρχών του Κοσσυφοπεδίου να δημιουργήσουν ένα εθνικά καθαρό κράτος χωρίς Σέρβους, δήλωσε ο επίσκοπος Ειρηναίος και υπενθύμισε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων, εξαρτώνται από την ικανότητα του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια να ζει ελεύθερα, ειρηνικά και με ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η μεγαλύτερη απειλή για αυτά τα βασικά δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο πηγάζει ακριβώς από την ανευθυνότητα και τη συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων από τους προσωρινούς θεσμούς της Πρίστινα.

Ο Επίσκοπος Ειρηναίος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το ΝΑΤΟ να εξετάσουν αμέσως, μαζί με τους εκπροσώπους των Σέρβων και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, την εφαρμογή νέων μέτρων ασφαλείας για την προστασία του σερβικού λαού και την επιβίωσή του.

Πηγή: Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας