Επίσκεψη του Υπουργού Αμύνης της Ελλάδος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το πρωί της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Αμύνης της Ελλάδος κ. Νικολάου Παναγιωτοπούλου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο Έλληνας Υπουργός Αμύνης πραγματοποιεί επίσκεψη στο κράτος του Ισραήλ και στο πλαίσιο αυτής, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, συνοδευόμενος από κλιμάκιο συνεργατών του, τον κ. Αθανάσιο Βάλαρη και τον κ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο, τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Τελ Αβίβ κ. Κυριάκο Λουκάκη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελο Βλιώρα.

Τον κ. Υπουργό Αμύνης υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων μετά Πατέρων Αγιοταφιτών, λέγοντάς του ότι: «η επίσκεψίς Σας συμπίπτει με μίαν περίοδο πολιτικών εντάσεων και εξελίξεων, διά τούτο και Σας υποδεχόμεθα με πολλή χαρά. Σας υποδέχεται η φρουρός των Αγίων Προσκυνημάτων εις την Αγίαν Γη. Σας υποδέχεται εις μία περιοχή της γης κυβερνωμένη υπό πολιτικών δυνάμεων, τα συμφέροντα των οποίων είναι εν πολλοίς αντικρουόμενα. Εις τον πολιτικό αυτό χώρο καλείται το Πατριαρχείο να παίξει σημαντικό συνδιαλλακτικό ρόλο. Τούτο πράττει, εν ω πιέζεται υπό ακραίων ριζοσπαστικών στοιχείων, εκ των οποίων καλούμεθα να απελευθερώσουμε την ιδιοκτησία του Πατριαρχείου εις την περιοχή της Πύλης του Δαβίδ. Διά τούτο εν συνεργασία μετά των άλλων Εκκλησιών έχουμε αναλάβει εκστρατεία απελευθερώσεως αυτών. Αν υπερισχύσουν τα στοιχεία ταύτα, αλλάζει το καθεστώς της Παλαιάς Πόλεως. Στερούνται όλοι οι Χριστιανοί την απ’ είσοδόν αυτών εις τον Ναό της Αναστάσεως. Η Ελλάς καλείται να εκπληρώσει το έργον αυτής και εις το πρόβλημα τούτο, να συνηγορήσει υπέρ του Πατριαρχείου.

Η Ελλάς έχει ενταύθα ένα μεγάλο κεφάλαιο και τούτο είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε για την υποδοχή και για τους λόγους του Πατριάρχη και επεσήμανε ότι το Πατριαρχείο οφείλει να εκπληρώνει την αποστολή του, δηλαδή τον ρόλο του να παραμένει πορθμείο συνδιαλλαγής και ειρήνης, και ζήτησε να προσεύχεται η Αδελφότητα για την Ελλάδα και ότι από αυτήν την επίσκεψη αποκόμισε όχι μόνο την ευλογία της δυνάμεως, αλλά και μία άλλη εντύπωση πτυχών της ζωής του Πατριαρχείου.

Στην επίσκεψη αυτή ο Πατριάρχης δώρισε στον κ .Υπουργό εικόνα του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, ως έχει μετά την ανακαίνιση, εικόνα της Θεοτόκου, το βιβλίο του μακαριστού John Tleel ‘I am Jerusalem’ και Ιεροσολυμιτικές ευλογίες όπως και σε κάθε ένα από τους συνεργάτες και συνοδούς του.

Ο κ. Υπουργός δώρισε στον Πατριάρχη πλακέτα του Υπουργείου Αμύνης, «αναμιμνήσκουσαν ότι το Υπουργείον Αμύνης πάντοτε συμπαραστέκεται εις το Πατριαρχείον».

Μετά ταύτα, ο Υπουργός Αμύνης αναχώρησε για προσκύνηση στον Ναό της Αναστάσεως, όπου τον υποδέχθηκε ο Γέρων Σκευοφύλαξ Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων