Επίσκεψη του Προέδρου και Πρύτανη κ. Milovan Stanisić στα Κεντρικά Γραφεία του Ι.Ε.Θ.Π.

Παρουσία του Προέδρου του Πανεπιστημίου Singidunum Βελιγραδίου και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Sinergija στην Bijeljina της Βοσνίας, Δρος Οικονομίας κ. Milovan Stanišić πραγματοποιήθηκε ο Εγκαινιασμός της Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου του «Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού» (Ι.Ε.Θ.Π.) στο όνομα και στην ιερή μνήμη του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, Τσέλιε Σερβίας.

Στις 27 Νοεμβρίου 2023, το Ι.Ε.Θ.Π., και ώρα 12μ.μ., στο ιστορικό «Μέλαθρον Αναστασίου-Ιουλίας Μπίλλη» (οδ. Μουσών 37, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 54634), ιδιόκτητη έδρα του Ι.Ε.Θ.Π. ετίμησε το Ίδρυμα δια της επισκέψεώς του ο κ. Milovan Stanišić, συνοδευόμενο από τον Καθηγητή των εν λόγω δύο Πανεπιστημίων Δρα Γεώργιο-Νεκτάριο Λόη.

Προηγήθηκε ξενάγηση στην Βιβλιοθήκη, που φέρει την τιμητική ονομασία «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ι.Ε.Θ.Π. ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ: ΟΣΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ, ΤΣΕΛΙΕ ΣΕΡΒΙΑΣ. Ιουστίνος Πόποβιτς «Τα βιβλία είναι τα παιδιά μου» και στους άλλους χώρους του ιστορικού Νεοκλασικού κτηρίου, του 1898.

Εν συνεχεία, ο κ. Stanišić προήδρευσε συσκέψεως Μελών και Φίλων του «Ι.Ε.Θ.Π.», στην επίσημη αίθουσα υποδοχών. Μετά τις προσφωνήσεις, έγινε ανταλλαγή μηνυματικών δώρων, εξ αμφοτέρων των πλευρών. Παρεδόθη δε σειρά βιβλίων-Εκδόσεων του «Ι.Ε.Θ.Π.» προς εμπλουτισμό της νέας βιβλιοθήκης του νεοϊδρυθέντος «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας» στο Παν/μιο Sinergija Βοσνίας, με το οποίο είναι αδελφοποιημένο το «Ι.Ε.Θ.Π.» Ο κ. Πρόεδρος δώρισε στο «Ι.Ε.Θ.Π.» ωραίο ανάγλυφο-αντίγραφο του Περικαλλούς Ι. Ναού του Αγίου Σάββα Βελιγραδίου, που θα κοσμεί μονίμως την αίθουσα υποδοχών του Ιδρύματος.

Ακολούθησε, υπό την Προεδρία του κ. Milovan Stanišić, συζήτηση ακαδημαϊκή, επικεντρωμένη σε θέματα Χριστιανικού Ορθοδόξου Πολιτισμού και Ιστορίας, με επίκεντρο την Χριστιανική Ορθόδοξη Ελλάδα και Σερβία. Οι δύο ομόδοξες και παραδοσιακά Φιλικές Χώρες, δια της ιστορικής ως σήμερα, συνιστούν την σπονδυλική στήλη των Βαλκανίων, της τέως Χερσονήσου του Αίμου, γεωπολιτικά, γεωθρησκευτικά και γεωπολιτισμικά.

Τέλος, ο κ. Πρόεδρος προσκάλεσε αντιπροσωπία του «Ι.Ε.Θ.Π.», να επισκεφθεί τα δύο Πανεπιστήμια Singidunum και  Sinergija.

Εκ μέρους του Ι.Ε.Θ.Π. υποδέχθηκαν στον Αύλειο Αμφιθέτρο χώρο του Ιδρύματος τους υψηλούς επισκέπτες ο Δ/νων Σύμβουλος, Καθηγητής Παν/μίου κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου (1966), ο Καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνισμού στο Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, Μέλος και Δ/νων Σύμβουλος Ι.Ε.Θ.Π., ο κ. Ηλίας Μογλενίδης, Γενικός Δ/ντής και Δ/ντής της Βιβλιοθήκης και Ιστορικού Αρχείου Ι.Ε.Θ.Π. και τα Τακτικά Μέλη Καθηγητές Παντελής Καζαντζίδης, Αναστάσιος Μαράς και οι Επιστημονικοί Συνεργάτες Θεόδωρος Τζέμης και ο εκ Νίσσης Σερβίας Αλέξανδρος Στογιάννοβιτς.