Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Μητροπολείς Πίτσμπουργκ και Σικάγου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η αντιπροσωπεία του αναχώρησαν από την Ουάσιγκτον και έφθασαν στο Πίτσμπουργκ τον οποίο υποδέχτηκαν από τον Μητροπολίτη Σάββα και πιστούς από τη Μητρόπολη.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Frank Milanese και μέλη της ενορίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο Weirton στη Δυτική Βιργινία, χαιρέτισαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον Μητροπολίτη κ. Σάββα και την Επίσημη Αντιπροσωπεία και στη συνέχεια Δοξολογία και γεύμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος και η Επίσημη Αντιπροσωπεία έφτασαν στο South Bend στην Ιντιάνα και έγιναν δεκτοί από τον Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ και την ηγεσία της Μητρόπολης.

Στην ομιλία του κατά τη δοξολογία στον Ιερόν Ναόν Αγίου Ανδρέου, South Bend, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως “Να μη λησμονήτε, ότι αυτά τα οποία πάντες πράττομεν είναι έργον του Κυρίου”

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ιερώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής κύριε Ελπιδοφόρε,
Ιερώτατε Μητροπολίτα Σικάγου κύριε Ναθαναήλ, και λοιποί αδελφοί Ιεράρχαι,
Ευλαβέστατοι κληρικοί,
Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες Οφφικιάλιοι,
Προσφιλέστατα τέκνα εν Κυρίω,

Ευδοκία και χάριτι του πανοικτίρμονος Θεού, του αεί δαψιλεύοντος τη Αγία Αύτού Εκκλησία και τω Γένει ημών σωτήρια δωρήματα και πάσαν δόσιν αγαθήν, ευρισκόμεθα, μετά της τιμίας ημών συνοδείας, εν τω μέσω υμών. Χαιρόμεθα διά την συνάντησιν πρόσωπον προς πρόσωπον, διά την πανηγυρικήν Δοξολογίαν, διά την φιλοξενίαν, διά τον ειλικρινή σεβασμόν σας προς το ταπεινόν ημών πρόσωπον, ο οποίος απευθύνεται πάντοτε προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, τον ύπατον θεσμόν της Ορθοδοξίας και του Γένους.

Ευχαριστούμεν ολοκαρδίως, προσφιλέστατε αδελφέ άγιε Σικά-γου, διά την ευγενή προσφώνησιν. Σας συγχαίρομεν δι’ όσα επράξατε διά την θεοτήρητον μεγάλην Μητρόπολιν Σικάγου κατά το σύντομον διάστημα της ποινμαντορίας σας, μετ’ ενθέου ζήλου, δυναμισμού και πλήρους αφοσιώσεως εις το θεάρεστον έργον σας.

Να μη λησμονήτε, ότι αυτά τα οποία πάντες πράττομεν είναι έργον του Κυρίου, το οποίον επιτελείται δι’ ημών εν τη κοινωνία της Εκκλησίας. Κατορθούμεν τα πάντα «διά του αγαπήσαντος ημάς» (Ρωμ. η’, 37), στοιχούντες τοις ουρανίοις προστάγμασιν Αυτού.

Η πίστις εις Χριστόν, τον σεσαρκωμένον προαιώνιον Λόγον του Θεού, είναι η λυτρωτική απάντησις εις τα έσχατα ερωτήματα του ανθρώπου. Δεν υπάρχει πραγματική ολοκλήρωσις της ανθρωπίνης υπάρξεως χωρίς τον Χριστόν ως «οδόν», ως «αλήθειαν» και ως «ζωήν» (πρβλ. Ιωάν. ιδ’, 6).

Ο Χριστός μας καλεί να εξαγγέλλωμεν το Ευαγγέλιόν του, να καθιστάμεθα το «άλας της γης», να τοποθετώμεν τον λύχνον «επί την λυχνίαν», να αναδεικνυώμεθα «πλησίον»προς πάντας τους «εμπεσόντας εις τους ληστάς», να συμπαριστάμεθα προς τους αδελφούς Αυτού τους ελαχίστους, κατά τους συγκλονιστικούς λόγους Του: «εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. κε’, 40).

Εν τω πνεύματι τούτω, αναφωνεί ο Προκάτοχος της ημών Μετριότητος Θεολόγος Γρηγόριος: «Έως εστί καιρός, Χριστόν επισκεψώμεθα, Χριστόν θεραπεύσωμεν, Χριστόν θρέψωμεν, Χριστόν ενδύσωμεν, Χριστόν συναγάγωμεν, Χριστόν τιμήσωμεν» (PG 35, 909).

Ποτέ εις την ιστορικήν της πορείαν, η εσωστρέφεια δεν εξέφραζεν ουσιαστικώς την Εκκλησίαν και ποτέ, όταν ησκήθη, δεν την ωφέλησεν. Η κλειστότης και η αδιαφορία διά την ιστορίαν και τας περιπετείας της ανθρωπίνης ελευθερίας δεν είναι η θεολογικώς και εκκλησιολογικώς ορθή κατανόησις του «ουκ εκ του κόσμου» χαρακτήρος της Εκκλησίας.

Ως έχει προσφυώς λεχθή, η Εκκλησία δεν είναι «ο αντίπαλος της ιστορίας», αλλά «ο ελευθερωτής της». Διά να δρα ως απελευθερωτική και μεταμορφωτική δύναμις, η Εκκλησία πρέπει να γνωρίζη τον εκάστοτε σύγχρονον άνθρωπον και τον πολιτισμόν, εντός του οποίου εκτυλίσσεται η ζωή του, να αξιολογή τας προκλήσεις και τας θετικάς προοπτικάς του.

Υμείς, Ιερώτατε Μητροπολίτα Σικάγου, γνωρίζετε καλώς το πολιτισμικόν πλαίσιον, όπου καλείσθε να επιτελήτε το πνευματικόν και ποιμαντικόν έργον σας. Γνωρίζετε τας υπαρξιακάς αναζητήσεις και τα προβλήματα των πιστών, και πρωτίστως των νέων, οι οποίοι, ως απεφάνθη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 2016), «είναι όχι απλώς το ‘μέλλον’ της Εκκλησίας, αλλά η ενεργός έκφρασις της φιλοθέου και φιλανθρώπου ζωής αυτής εν τω παρόντι» (Εγκύκλιος, § 7).

Αι θεοδώρητοι αξίαι της Ορθοδόξου ημών παραδόσεως, Ιερώτατοι αδελφοί και αγαπητά τέκνα, συγκροτούν σήμερον εναλλακτικήν πρότασιν πολιτισμού, εις το κέντρον του οποίου ευρίσκεται η κοινή «ελευθερία» και η «κοινωνία των προσώπων».

«Πολιτισμός του προσώπου» είναι η ζωή ως ευχαριστία, η ευχαριστιακή χρήσις της δημιουργίας, η χαρά της ζωής ως σχέσις, η βίωσις της ελευθερίας ως αγάπης. Είναι η ειρήνη του Χριστού, η οποία δεν αναφέρεται μόνον εις την πνευματικήν ειρήνην, αλλά και εις την εξωτερικήν, κοινωνικήν ειρήνην, την υπέρβασιν της βίας και της επιθετικότητος εις τας σχέσεις των ανθρώπων και των κοινωνιών.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία προσεύχεται υπέρ της ειρήνης της «υπερεχούσης πάντα νούν» (Φιλ. δ’, 7) και «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου». Ορθόδοξος τρόπος του βίου είναι, εξόχως, η πρόγευσις της φωτοχυσίας των Εσχάτων εν τη ζωή της Εκκλησίας, είναι η ελπίς της αιωνιότητος, χωρίς την οποίαν ο βίος και τα έργα μας έχουν το στίγμα της ματαιότητος.

Με αυτά τα αισθήματα και τας σκέψεις, εκφράζομεν υμίν, άγιε Αδελφέ, άπαξ έτι, πολλάς ευχαριστίας διά την θερμήν υποδοχήν και την αφειδώλευτον αγάπην σας, και δεόμεθα του Δομήτορος της Εκκλησίας να ευλογή την διακονίαν σας, επ’ αγαθώ του εμπεπιστευμένου υμίν υπό της Μητρός Εκκλησίας λαού του Θεού, προς τον οποίον απευθύνομεν πατρικόν χαιρετισμόν και την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν, και τον συγχαίρομεν διά την πιστότητα εις τας παραδόσεις του Γένους και διά τον σεβασμόν του προς τον Οικουμενικόν Θρόνον. Ο πάνδωρος Κύριος να σας σκέπη όλους και να οδηγή τα βήματά σας εις οδούς ευθείας!”.