Επίσκεψη του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων στα Μύρα της Λυκίας

Με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργου, ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, συνοδευόμενος από τον Διάκονο π. Δανιήλ Ζαφείρη, μετέβη στον τόπο, όπου έζησε και αγίασε ο λαοφιλής Άγιος Νικόλαος, στα Μύρα της Λυκίας.

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023, με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών αφίχθη στο αεροδρόμιο της Αττάλειας και στη συνέχεια, έφτασε οδικώς στην πόλη της Φοινίκης, όπου και κατέλυσε. Την επομένη, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στό πλαίσιο εκδρομής, η οποία διοργανώθει υπό του Μητροπολίτου Μύρων κ. Χρυσοστόμου, επεσκέφθη τα Πάταρα της Λυκίας, όπου γεννήθηκε ο Άγιος Νικόλαος, καθώς και την περιοχή των Αρχαίων Πατάρων, όπου σώζονται το αρχαίο θέατρο, η βουλή και το λιμάνι. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εγκαταλελειμμένο από την ανταλλαγή των πληθυσμών χωριό Λιβίσι, όπου ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων τέλεσε Τρισάγιο εις μνήμην πάντων των Λιβισιανών της Λυκίας όπου γης, παρακλήσει και αδεία του οικείου Ποιμενάρχου. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων παρέθεσε γεύμα σε όλους τους παρευρισκομένους για την εορτή του Αγίου.

Την Τρίτη το πρωί επεσκέφθη το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μύρων και στη συνέχεια παρέστη συμπροσευχόμενος στον Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούσης του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, στο Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος σώζεται από τον 4ο αιώνα μ. Χ. και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Την επομένη, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξαρχούσης της Α. Θειοτάτης Παναγιότητος και συλλειτουργούντων Αυτή των Αρχιερέων Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Πισιδίας κ. Ιώβ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς Γέρων Δέρκων και Μύρων συνώδευσαν τον Οικουμενικό στις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Διευθύντρια του Μουσείου Ανατολικών Πολιτισμών και στον τέως Υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας, κ. Ertuğrul Günay. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος μετά της συνοδείας του μετέβη στο αεροδρόμιο της Αττάλειας και επέστρεψε στην Πόλη.