Επίσκεψη του Μητροπολίτη Φθιώτιδος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ευρισκόμενος στην Κύπρο επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023,  την Ιερά  Αρχιεπισκοπή Κύπρου, συνοδευόμενος υπό του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.

Εκεί έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, ο οποίος τον καλωσόρισε για μια ακόμη φορά στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, πραγματοποίησαν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέματα που απασχολούν την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

Ο κ. Συμεών ευχαρίστησε και από κοντά τον Αρχιεπίσκοπο για την ευγενική πρόσκληση και παραχώρηση να προεξάρχει στην εορτή του Οσίου Νεοφύτου στην ομώνυμη Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή στην Πάφο.

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, εις ανάμνηση της σημερινής επισκέψεως. Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον Μητροπολίτη εικόνισμα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, το ενθύμιο της ενθρονίσεώς του, ενώ ο Μητροπολίτης προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο εγκόλπιο, που απεικονίζει τον νεοαγιοκαταταχθέντα Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη.

Στη συνέχεια, οι δύο αρχιερείς με τη συνοδεία τους επισκέφθηκαν τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον τόπο του φρικτού μαρτυρίου των εθνομαρτύρων του τόπου μας, οι οποίοι έμειναν ανυποχώρητοι στις προκλήσεις των Βρετανών και ομολόγησαν με παρρησία τα ελληνορθόδοξα ιδανικά, στα οποία ο Μητροπολίτης κ. Συμεών τέλεσε τρισάγιο, και ξεναγήθηκαν στους χώρους των κελιών και στο χώρο που έγιναν οι απαγχονισμοί των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Μετά το τρισάγιο, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Τα Φυλακισμένα μνήματα βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, εκεί όπου οι Βρετανοί έθαψαν τους 9 απαγχονισμένους και 4 άλλα σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ, τα οποία  έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Επόμενη επίσκεψη ήταν στον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, στην κατοικία του Πρέσβη. Ο κύριος Πρέσβης υποδέχθηκε  εγκάρδια τους αρχιερείς και τη συνοδεία τους. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, η οποία διεξήχθη σε θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τελευταίος προορισμός ήταν ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας ή αλλιώς το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, που αποτελεί το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ενώ στον χώρο αυτό βρίσκονται συγκεντρωμένα και άλλα μνήματα Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών, που έπεσαν σε προηγούμενους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία.