Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Μητρόπολη Χίου

Τη Χίο επισκέφθηκε την Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να τιμήσει τους υπέρ της Πίστεως και Πατρίδος σφαγιασθέντων από τους Τούρκους κατά την φοβερή σφαγή της Χίου το 1822 στο μεσαιωνικό καστροχώριο Ανάβατος.

Η Πρόεδρος έγινε δεκτή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος στον Ιερό Ναό Ταξιάρχου Αναβάτου. Η Πρόεδρος ασπάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο και αντάλλαξε με τον Μητροπολίτη τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη!», «Αληθώς Ανέστη!».

Εν συνεχεία, τελέστηκε μνημόσυνο των ηρώων της σφαγής της Χίου στο πέρας του οποίου ο Μητροπολίτης Χίου είπε: «Εξοχωτάτη Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Χριστός Ανέστη!

Με αισθήματα αναστάσιμης χριστιανικής αγάπης και ακριτικής ελληνικής περηφάνειας σας υποδεχόμεθα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαικής Ενώσεως, στο νησί μας, το νησί των Αγίων και των ηρώων, του Ομήρου και του Κοραή, των μαστιχοφόρων σχίνων και της πρυτανευούσης ανά την οικουμενην ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και σας προσφέρουμε ως αντίδοτο της τιμής ένα καλάθι με άγρια φυτά από την ελληνική νησίδα της Παναγιάς, ενός από τα 46 νησιά και βραχονησίδες της Ιεράς Μητροπόλεώς μου, επί των οποίων η Ελλάς είχε απ’ αιώνων, έχει και θα έχει έως της συντελείας των αιώνων απαράγραπτα αποκλειστικά κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα».

Μετά τις εκδηλώσεις στον Ανάβατο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Την υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Χίου με τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβυτέρο κ. Ιωάννη Μουσά, του Αρχιδιάκονο κ. Αποστόλου Λάρδα και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνου Βεργίνα, κ. Ιωάννη Χονδρέλη και κ. Σπυρίδωνα Φιλιππίδη.

Παρόντες ήταν φοιτητές της Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» και μαθήτριες εκ της ΠΕΚΕΒ, οι οποίες προσέφεραν στην Πρόεδρο μαστίχα Χίου και άλλα παραδοσιακά γλυκά.

Ο Μητροπολίτης Χίου ξενάγησε την Πρόεδρο στην έκθεση για τον Ευαγγελιστή Μάρκο.

Προς τούτοις, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και παρουσίασε και άλλα ιερά σεβάσματα.

Κατά την αποχώρηση της Προέδρου, ο Σεβασμιώτατος της δώρισε μία Καινή Διαθήκη και σειρά εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και το λογότυπο της Ιεράς Μητροπόλεως διά την 200η Επέτειο από την έναρξη του Ιερού Αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας.

Κατά την επίσκεψη της Προέδρου στην έκθεση για τον Ευαγγελιστή Μάρκο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.