Επίσκεψη της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Ρουμανία στην Ελληνική Κοινότητα Βραΐλας

Η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, κα Σοφία Γραμματά, επισκέφτηκε την πόλη της Βραΐλας, συνοδευόμενη από τη Διευθύνουσα το Προξενικό Γραφείο, κα Πελαγία Γκούντρα, και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και μέλη της εκεί Ελληνικής Κοινότητας, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της “λοκάντας του Κυρ-Λεωνίδα”, όπου εργάστηκε νέος ο συγγραφέας Panait Istrati.

Στο κτίριο αυτό παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας 41 μαθητές, με διδάσκουσα την αποσπασμένη από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό, κυρία Ειρήνη Σταλίκα.

Ευχαριστούμε την Ελληνική Κοινότητα Βραΐλας και ειδικότερα τον Πρόεδρό της, κ. Αδριανό Μαυροκέφαλο (Adrian Mavrochefalos) για τη θερμή φιλοξενία και την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην όμορφη πόλη της Βραΐλας, η οποία είναι διάσπαρτη με την παρουσία της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας.

Πλήθος κτιρίων το μαρτυρούν: οικία Εμπειρίκου, οικία Ξενάκη, Τράπεζα Χρυσοβελώνη, Λέσχη Ιωάννη Ράλλη, μύλοι Βιολάντη, μύλοι Λυκιαρδόπουλοι.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινότητας για την επίσκεψη στην επιβλητική εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας. Η έγερση του ναού ξεκίνησε το 1863 και ολοκληρώθηκε το 1872.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ελληνικό ναό εκτός Ελλάδος και ευχόμαστε ολόψυχα οι εργασίες αποκατάστασης που έχουν ξεκινήσει και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να ολοκληρωθούν με την αποκατάσταση των ανεκτίμητων ιστορικών αγιογραφιών του ναού που φέρουν την ελληνική γραφή.