Επίσκεψη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας στο Λατινικό Πατριαρχείο στα Ιεροσόλυμα

© Heba Hrimat

Της Heba Hrimat

Συνεχίζοντας την παράδοση της ανταλλαγής ευχών για τα Χριστούγεννα, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο Γ΄, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, επισκέφθηκε το Λατινικό Πατριαρχείο στα Ιεροσόλυμα, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021.

Αφού καλωσωρίσθηκαν τα μέλη της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας, ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος έλαβε την ευκαιρία να εκφράσει την βαθειά εκτίμησή του στον Λατίνο Πατριάρχη, Pierbattista Pizzaballa, ο Οποίος συνεργάζεται στενά με τους Αρχηγούς των Εκκλησιών για την υπεράσπιση του Χριστιανικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ, «για να αποτρέψει την μετανάστευση του Χριστιανικού μας πληθυσμού, για την επικέντρωση των αναγκών στην εκπαίδευση, θέσεις εργασίας και ευκαιριών εδώ, ιδίως δε για την ενθάρρυνση των νέων μας, να μην εγκαταλείψουν την γη της γεννήσεως και της κληρονομίας τους».

Ο Πατριάρχης σημείωσε: «Αυτό το ταξίδι προς την ενότητα της πίστεως είθε να μας οδηγήση και εις την ενότητα του Κοινού Ποτηρίου, που είναι επιθυμία όλων των Xριστιανών. Δεν πρέπει ποτέ να αποθαρρυνώμεθα ως προς το να εργασθώμεν προς τον στόχον αυτόν, διότι η ενότητά μας θα είναι εις τον κόσμον η τρανοτέρα απόδειξις της αληθείας που επιδιώκομεν να διακηρύττωμεν».

Στην ομιλίαν του ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος τόνισε το πραγματικό νόημα της Γεννήσεως, και μολονότι τώρα αύτη η ευλογημένη εορτή δεν συμπληρώνεται με την παρουσία των προσκυνητών, η στιγμή είναι κρίσιμη, ούτως ώστε να επικεντρωθούμε στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά στην συνεχή απειλή των Ισραηλινών ριζοσπαστών εναντίον της Χριστιανικής παρουσίας, ιδίως δε στην Αγία Πόλη.

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι «η πίεσις που ασκούν αι ριζοσπαστικαί ομάδες εις τας ιστορικάς γειτονιάς μας και εις την υπονόμευσιν της πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής ακεραιότητος της Πόλεώς μας πρέπει να αντιμετωπισθή πάση θυσία. Οι ριζοσπάσται, τους οποίους αντιμετωπίζομεν εις την Ιερουσαλήμ, δεν αντιπροσωπεύουν το κράτος του Ισραήλ ή το σύνολον του Εβραικού λαού, και εναπόκειται εις πάντας τους ανθρώπους καλής θελήσεως να συνεργασθούν, διά να περιορίσουν τας αχαλινώτους φιλοδοξίας και ενεργείας όλων των ριζοσπαστικών ομάδων εις την Αγίαν Γην».

Ο Πατριάρχης Pizzaballa ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και την Αδελφότητα για την επίσκεψή τους, επιβεβαίωσε την αμέριστη υποστήριξή του, στην αποστολή των Αρχηγών των Εκκλησιών για την προστασία του Χριστιανικού χαρακτήρα της Αγίας Πόλεως και ευχήθηκε προς όλους ειρηνικά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

© Heba Hrimat
© Heba Hrimat