Επίσκεψη εκπαιδευτικών στον Μητροπολίτη Μάνης

Στις 3 και στις 4 Ιουλίου 2021 επεσκέφθηκαν την Μάνη, είκοσι πέντε εκπαιδευτικοί, καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» της ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βριλησίων Αττικής, μετά του υπευθύνου αυτών πρωτοπρ. π. Σπυρίδωνος Ράπτη και είχαν μία ενδιαφέρουσα συνάντηση μετά του Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ στο Επισκοπείο.

Στην αρχή, στο Ναό του Επισκοπείου εψάλη Δέηση και ανεγνώσθη η συνταχθείσα υπό του Μητροπολίτου Ειδική Ευχή υπέρ των Διδασκάλων – Καθηγητών, την οποία και παραθέτουμε παρακάτω. Στη συνέχεια μετά το παραδοσιακό κέρασμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση, όπου παρουσιάστηκε το θέμα: «Παιδεία και Εκπαίδευση» και αντηλλάγησαν απόψεις. Στο τέλος μίλησε ο Μητροπολίτης και αφού συνεχάρη τους εκλεκτούς επισκέπτες, ανέλυσε το βιβλικόν χωρίον: «Δράξασθε παιδείας, μη ποτε οργισθή Κύριος και απολείσθε εξ’ οδού δικαίας» (Ψ. 2,12) και υπογράμμισε την αξία του αληθινού παιδαγωγού – εκπαιδευτικού. Ακολούθησε διανομή δώρων από τον Μητροπολίτη, τα οποία όλα ήταν χριστιανικά βιβλία.

Την Κυριακή 4/7/21, η ομάδα των εκπαιδευτικών είχε την ευκαιρία της μεταβάσεως στην ιστορική Ι. Μονή Παναγίας της Γιάτρισσας Ταϋγέτου, όπου όλα τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης, κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ήκουσαν το θείο κήρυγμα του Μητροπολίτου, δεξιώθηκαν από τον ηγούμενο π. Χρυσόστομο και παρεκάθησαν και στη τράπεζα της Ι. Μονής.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ – ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ

Του Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’

Δέσποτα, Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, η άρρητος Σοφία και η αΐδιος Γνώσις, το Φως το αληθινόν του κόσμου, Συ, ο αιώνιος Διδάσκαλος και ο μόνος Καθηγητής, ο εν τω ιερώ καθεζόμενος εν μέσω των διδασκάλων ακούων και επερωτών αυτούς, Αυτός Κύριε, ευλόγησον, φώτισον, συνέτισον και οδήγησον με του μεταδιδόναι γνώσιν και αρετήν, την καλλίστην παιδείαν τοις μαθηταίς –τριαις, ούς δέδωκάς μοι εν τη του εκπαιδευτηρίου τούτου τάξει.

Γενέσθω η καρδία αυτών γη αγαθή δεχομένη σπόρον παιδεύσεως καλόν, απάντων των μαθημάτων, θεωρητικών τε και πρακτικών, ευρεθείη δε η ψυχή αυτών εν τω φωτί των εντολών Σου. Εμού δε, του διδάσκοντος τους μικρούς τούτους αγγέλους Σου, τρέψον εις σπουδήν την ράθυμόν μου προαίρεσιν και εις επιθυμίαν άπαυστον του αγαθού, και ευάρεστον ανάδειξόν με, ιστάμενον ως λαμπάδα καιομένην εν μέσω των διδασκομένων.

Συ γαρ η οδός, η αλήθεια και η ζωή, το Α και το Ω, και Σε υμνούμεν εις πάντας τους αιώνας. ΑΜΗΝ.