Επίσκεψη αποστολής του Πανεπιστημίου Singidunum Βελιγραδίου στη Θεσσαλονίκη, για τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Filoxenia

Κατά την επίσκεψη στο Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού Θεσσαλονίκης – ΙΕΘΠ (οδ. Μουσών 37, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης), στις 18 Νοεμβρίου 2022, Πανεπιστημιακών Καθηγητών και Φοιτητών – Φοιτητριών του Πανεπιστημίου Singidunum Βελιγραδίου, με πρωτοβουλία του Καθηγητού και Συνοδού τους στη Θεσσαλονίκη, Δρος Γεωργίου Νεκταρίου Λόη, έλαβαν χώρα τα εξής:

Πρώτον, ξενάγηση στο νεοκλασικό ιστορικό κτίριο, του 1898, ιδιόκτητη έδρα του ΙΕΘΠ και δεξίωση τιμής και φιλοξενίας.

Δεύτερον, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τον Θρησκευτικό και Προσκυνηματικό Τουρισμό, θέματα του κόσμου της Ορθοδοξίας στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στις ελληνοσερβικές ιστορικές και πνευματικές σχέσεις ορθοδόξου ταυτότητος και αυτοσυνειδησίας Ελλήνων και Σέρβων, διαχρονικά.

Τρίτον, αντηλλάγησαν δώρα πνευματικά – εκδόσεις εξ αμφοτέρων των πλευρών: Από μέρους της σερβικής ομάδος παρεδόθη, μεταξύ άλλων, ο δεύτερος Τόμος τού, διεθνούς εμβέλειας, περιοδικού Singilogos του Πανεπιστημίου Singidunum, υπό την εποπτεία – επιστημονική επιμέλεια του Δρος Γεωργίου Νεκταρίου Λόη∙ και από μέρους του ΙΕΘΠ δύο εκδόσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης, του 1923, και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, του 2018.

Και τέταρτον, συμφωνήθηκαν τρεις συνδράσεις για το 2023: Επιστημονική διαδικτυακή εσπερίδα για την 15ετία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, στις 29 Ιαν. 2023∙ ομοία Εσπερίδα ως τον Ιούνιο 2023, για τον σύγχρονο Άγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας π. Ιουστίνο Πόποβιτς, από τη Βράνια της Σεβίας και η τρίτη, το Φθινόπωρο 2023 για την επικαιρότητα της Συνθήκης της Λωζάνης, του 1923 (1923 – 2023, 100 χρόνια), ως προς τον σεβασμό των Θρησκευτικών Μειονοτήτων, Χριστιανικών και Μουσουλμανικών, εντός και εκτός της νέας Τουρκίας, που ίδρυσε η ίδια Συνθήκη.