Επιμόρφωση κληρικών και στελεχών στην Μητρόπολη Λήμνου σε συνεργασία με το ΙΠΕ

Ξεκίνησαν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι επιμορφωτικές συναντήσεις κληρικών και λαϊκών στελεχών που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου, με αντικείμενο μελέτης τη “Διαχείριση προβλημάτων οικογενειακού βίου”.

Ο Μητροπολίτης Λήμνου, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη να έχουν συνεχή κατάρτιση οι κληρικοί και τα λαϊκά στελέχη της τοπικής Εκκλησίας και να αναπτύξουν νέες ικανότητες στον ιδιαίτερα απαιτητικό, λόγω των συνθηκών της κοινωνικο-οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, ποιμαντικό τομέα πέτυχε τη διενέργεια του εν λόγω πιστοποιημένου προγράμματος κατά τη διάρκεια του οποίου, θα επιμορφώσουν με εισηγήσεις τους Καθηγητές Θεολόγοι αλλά και Επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας τους συμμετέχοντες πάνω σε άρτιες μεθόδους ποιμαντικής φροντίδας, συμβουλευτικής και προληπτικής μέριμνας για την αντιμετώπιση των ενδοοικογενειακών προβλημάτων.

Στην εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση μίλησε σχετικά με την στοχοθεσία και τις κατευθύνσεις του προγράμματος ο Αναπλ. Διευθυντής του Ι.Π.Ε Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ενώ στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πανοσ. Αρχιμ. Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος στον οποίο έχει ανατεθεί η φροντίδα του συντονισμού εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως και αναφέρθηκε εκτενώς σε διαδικαστικά ζητήματα.

Ως πρώτος εισηγητής ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε το Ι.Π.Ε. για τη γόνιμη συνεργασία, ανέπτυξε το θέμα : “Ειδικά Θέματα Ποιμαντικής της Οικογένειας – Οι μεταβολές στις σύγχρονες κοινωνίες και η επίδραση τους στην Οικογένεια – Νέες μορφές Οικογένειας”, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η Εκκλησία επεμβαίνει σωστικά και στοχεύει στην ανακούφιση των προβλημάτων των σχέσεων μέσα στη “νεωτερική οικογένεια”, όποια μορφή κι αν έχει αυτή (πυρηνική, μονογονεϊκή, ανα-συγκροτημένη, θετή κ.λ.π.). Αναφέρθηκε επίσης στην επίδραση της “κοινωνικής μεταβολής”, της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης στο θεσμό της οικογένειας και δεν δίστασε με αυτοκριτικό πνεύμα να μιλήσει για την ευθύνη του Κλήρου απέναντι σε φαινόμενα ανοχής, εκκοσμίκευσης και εκπτώσεων που αφορούν κυρίως στο Ιερό Μυστήριο του Γάμου, ενώ μετέφερε στους συμμετέχοντες την πεποίθησή του, πως ο κληρικός πρέπει να είναι εκείνος που θα κάνει το πρώτο βήμα προσέγγισης με το ποίμνιο του.

Προ της ολοκλήρωσης της τηλεδιάσκεψης, αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σχετικά και εξέφρασαν απορίες. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα διάρκειας περίπου 2 μηνών θα συνεχιστεί, συν Θεώ, την επόμενη και κάθε Τετάρτη.

Πηγή: limnosreport.gr