Επικοινωνιακά τεχνάσματα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στον “πόλεμο” κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου

© foto.patriarchia.ru

Του Κώστα Ονισένκο

Επιθέσεις με ή χωρίς αφορμή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, πραγματοποιεί εδώ και καιρό ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Παράλληλα, στοχεύοντας στη δυσφήμηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων χρησιμοποιεί πλέον επικοινωνιακά τεχνάσματα που θυμίζουν περισσότερο λαϊκιστές πολιτικούς παρά ιεράρχες.

Στο πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, μιλώντας στην προσωπική του εβδομαδιαία εκπομπή, αναφέρθηκε στο διάλογο που υπάρχει ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, κατηγορώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι έχει αποφασίσει να υπογράψει την «ένωση των δύο Εκκλησιών».

Καθώς όμως δεν υπάρχουν στοιχεία για να κάνει κάτι τέτοιο, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ μεταφέρει εμφανώς παραποιημένες και ψευδείς πληροφορίες -όχι απευθείας- αλλά μέσω της δημοσιογράφου που του απευθύνει την ερώτηση.

Και ενώ ο ίδιος διαχωρίζει τη θέση του από τις ανακριβείς πληροφορίες -προκειμένου να μην κατηγορηθεί για διάδοση fake news- τις χρησιμοποιεί ως αφορμή για να εξαπολύσει ακόμα μια επίθεση κατά του Οικουμενικού Θρόνου.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» Αικατερίνη Γράτσεβα, απευθύνει στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα την εξής ερώτηση: «΄Έφτασε σε εμάς μια είδηση, θα έλεγα επαναστατική, για την ένωση των Καθολικών και των Ορθοδόξων. Αυτή την πληροφορία δημοσιοποίησε ένας από τους ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι ουσιαστικά οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί ήδη είναι ενωμένοι αλλά αυτό θα είναι δηλωμένο επίσημα και στο χαρτί. Για ποιο πράγμα γίνεται λόγος;»

Αρχικά ο Μητροπολίτης Ιλαρίων διαχωρίζει τη θέση του για να μην κατηγορηθεί για διάδοση ψευδών ειδήσεων λέγοντας: «Για ποιο πράγμα μιλάνε οι ιεράρχες της Κωνσταντινούπολης, δεν το ξέρουμε πάντα. Τι συμβαίνει στα παρασκήνια στο Φανάρι, είναι κάτι που επίσης δεν γνωρίζουμε πάντα. Τι σχέδια προετοιμάζουν, επίσης δεν το ξέρουμε».

Άρα ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν ξέρει τίποτα σχετικά με αυτό που τον ρωτάει η παρουσιάστρια, χρησιμοποιεί ωστόσο την ερώτηση ως αφορμή για να εξαπολύσει επίθεση.

«Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης το τελευταίο διάστημα θεώρησε ότι ο ίδιος καθορίζει την μοίρα της Ορθοδοξίας. Θεωρεί ότι μπορεί από μόνος του να παίρνει κάποιες αποφάσεις. Για τον λόγο αυτό, αν λάβει μόνος του την απόφαση ένωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Καθολική Εκκλησία, δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

Πόσο μάλλον όταν αυτό έρχεται μετά από την απόφαση του ότι η Ουκρανία ήταν πάντα στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης».

Μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι εξ αρχής το θέμα περί διαλόγου με την Καθολική Εκκλησία ήταν απλώς η αφορμή για να επιτεθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το βασικό θέμα που ενδιαφέρει τη Ρωσική Εκκλησία, που δεν είναι άλλο από το ουκρανικό.

Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος στην ουσία δεν επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της δημοσιογράφου, ούτε τα διαψεύδει.

Η εντύπωση λοιπόν που μένει στον μέσο τηλεθεατή είναι πως το συγκεκριμένο -δήθεν «επιβεβαιωμένο»- επιχείρημα, (ότι δηλαδή «το Οικουμενικό Πατριαρχείο προετοιμάζει την ένωση με τους Καθολικούς») προέρχεται από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, άρα είναι άποψη της Ρωσικής Εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ επανέρχεται στο θέμα του δια θρησκευτικού διαλόγου με τους καθολικούς λέγοντας ότι από το 2000 «είχε τεθεί το θέμα της Ουνίας» και ότι η Ρωσική Εκκλησία ήταν ενάντια σε αυτό, χωρίς να αποδεικνύει την ύπαρξη διάθεσης από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου για ένωση με τους Καθολικούς, λέγοντας αόριστα ότι το θέμα της ουνίας «τέθηκε» χωρίς να διευκρινίζει ούτε από ποιον τέθηκε ούτε σε ποιο πλαίσιο.