Επικοινωνία Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το πότε θα ανοίξουν οι εκκλησίες

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει τις επόμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη λειτουργία των ιερών ναών στην περίοδο των γιορτών.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ως εκ τούτου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα έως και τις 7 Ιανουαρίου και κατ΄επέκταση κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή, όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Super League στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ καθώς και τα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς και περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Σημειώνεται ότι από σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών, τα οποία Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή “2”, ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τους χώρους λατρείας η ΚΥΑ αναφέρει ότι η τέλεση λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων».

Στις κηδείες και σε σχετικές ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή του θρησκευτικού λειτουργού και 9 ατόμων συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιμελούνται της ταφής.

Από την υποχρεωτική χρήση μασκας εξαιρούνται οι Θρησκευτικοί λειτουργοί και οι Ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της Θρησκευτικής τελετής.

Να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ δεν αναφέρεται μεν στην “ατομική προσευχή” όμως από τη στιγμή που οι πολίτες δεν θα μπορούν για κανέναν λόγο να εισέλθουν στο εσωτερικό των ναών, προκύπτει πως δεν επιτρέπεται.