Επιφυλακτική η Εκκλησία της Ουκρανίας στις ανακοινώσεις Ονούφριου περί αυτονομίας από το Πατριαρχείο Μόσχας

Της Έφης Ευθυμίου

Με επιφυλακτικότητα απαντάει η Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο, στις ανακοινώσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο, αναφορικά με την αυτονόμηση και ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν της, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, καλωσορίζει και υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για την οριστική κατάργηση της εξουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία.

«Αυτή η εξουσία είναι αντικανονική, επιβλήθηκε με τη βία και είναι επιβλαβής για την Ορθοδοξία στην Ουκρανία αλλά και για την ίδια την ύπαρξη της Ουκρανίας, λόγω της χρήσης των θεσμών της Ρωσικής Εκκλησίας από τη ρωσική κυβέρνηση και της επιρροής της στην Ουκρανία ως μέσο υβριδικής επιθετικότητας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Εκφράζει δε την επιφύλαξή της για τα όσα ανακοινώθηκαν, καθώς, σημειώνει, δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», αλλάζουν σημαντικά το καθεστώς σε σχέση με αυτό που της παραχωρήθηκε από τη Ρωσική Εκκλησία το 1990, το οποίο καθορίζει και την εξάρτησή της από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας στα όσα ανακοινώθηκαν από την «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» δείχνει ότι από την πλευρά του τουλάχιστον, η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» παραμένει στη σύνθεσή του, καθώς και οποιαδήποτε αλλαγή στο καταστατικό μπορεί να έλθει μόνο μετά από έγκριση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου.

Η Εκκλησία της Ουκρανίας επαναδιατυπώνει την έκκληση και ανάγκη για διάλογο μεταξύ των δύο ορθοδόξων δικαιοδοσιών στην Ουκρανία καθώς και ότι ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει χωρίς προϋποθέσεις και τελεσίγραφα.

Ωστόσο εκφράζει την ενόχλησή της για το ότι η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» συνεχίζει τη διακοπή των δεσμών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Εκκλησία της Κύπρου και την Εκκλησία της Ελλάδος.

«Αυτό, καθώς και η μορφή της μνημόνευσης των Προκαθημένων στη λειτουργία που επέλεξε ο Μητροπολίτης Ονούφριος την περασμένη Κυριακή, επιβεβαίωσε de facto την εξάρτηση από τις αποφάσεις και τη θέση του Πατριαρχείου Μόσχας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Δηλώνει δε απογοητευμένη για το ότι από τη συνάντηση της 27ης Μαΐου δεν υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη του πολέμου και της θέσης του Πατριάρχη Μόσχας. «Οι εκφράσεις που επιλέγονται στο κείμενο των αποφάσεων είναι πολύ σύντομες και ήπιες σε σύγκριση με την τραγωδία που βιώνει ο λαός μας. Επίσης, δεν υπήρξε καμία λέξη καταδίκης και διάστασης από την ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου», ενός αιρετικού εθνοφυλετικού δόγματος και ακρογωνιαίου λίθου για τη δικαιολόγηση του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», επισημαίνει.

Καταλήγει δε ότι «οι περιορισμένες πληροφορίες και οι αντιφατικές δηλώσεις δεν αρκούν επί του παρόντος για τα τελικά συμπεράσματα. Ως εκ τούτου, προσβλέπουμε στα συγκεκριμένα καλά αποτελέσματα των αποφάσεων της συνάντησης της 27ης Μαΐου και στηρίζουμε όλους όσους θα συμβάλουν στην επίτευξή τους».