Επίδειξη “δύναμης” από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία με εκδηλώσεις για την Βάπτιση των Ρως

Του Κώστα Ονισένκο

Μαζικές εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει για σήμερα στο Κίεβο η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία με αφορμή τον εορτασμό των 1033 ετών από την Βάπτιση των Ρως – Ουκρανίας από τον Άγιο Βλαδίμηρο.

Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία επέλεξαν να κάνουν «επίδειξη δύναμης», κινητοποιώντας χιλιάδες υποστηρικτές τους από διάφορα μέρη της Ουκρανίας, οι οποίοι θα έρθουν με μισθωμένα πούλμαν, αλλά και από άλλες χώρες, όπως Γεωργία και Σερβία.

Το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απειλή διάδοσης του κορονοϊού και ειδικότερα της μετάλλαξης Δέλτα, δεν φαίνεται να απασχολεί τους οργανωτές.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ίδια την Ρωσία έχουν απαγορευτεί ανάλογες σταυρο-πορείες, ενώ όταν τέτοια έγινε στο Εκατερινμπούργκ, πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των οδηγιών που έχουν δώσει οι αρχές και δέχθηκε πολλές κριτικές.

Παράλληλα και ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για μερικούς μήνες παραμένει σε καραντίνα και δεν εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι έχει εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Και βέβαια αξίζει να επισημάνουμε ότι ο ισχυρισμός που ψευδώς προβάλλει η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία – ότι δηλαδή δεν έχει σχέση με τη Μόσχα- διαψεύδεται όχι μόνον από το καταστατικό της αλλά και από επίσημα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα ο Ρώσος Υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για «Ρωσική Εκκλησία».

Άρα δηλαδή αυτό που η Ρωσική Εκκλησία δεν επιτρέπει στον εαυτό της στην ίδια τη Ρωσία, καθώς αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη μαζική υγεία του πληθυσμού, το κάνει μέσω εκπροσώπων της στην Ουκρανία, αδιαφορώντας προφανώς για τον πληθυσμό της συγκεκριμένης χώρας.

Προκειμένου μάλιστα η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία να προστατέψει τον εαυτό της σε περίπτωση μαζικού κύματος κορονοϊού, που αναμένεται να προκληθεί λόγω των πρωτοβουλιών της, έχει δημιουργήσει «οργανώσεις – πιστών» δορυφόρους της, όπως η οργάνωση «Μιριάνι», οι οποίοι εμφανίζονται ως οι οργανωτές διαφόρων μαζικών εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη κατά της άφιξης στο Κίεβο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Και βέβαια αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η επίσημη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει δηλώσει ότι δεν θα προβεί σε μαζικές εκδηλώσεις εξαιτίας της απειλής της πανδημίας και θα περιοριστεί σε προσευχές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η επέτειος της Βάπτισης των Ρως είναι λιγότερη ιερή για την Εκκλησία της Ουκρανίας σε σχέση με τους Ρώσους, καθώς μάλιστα οι Ουκρανοί είναι διάδοχοι του Κράτους του Κιέβου, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η Βάπτιση. Αλλά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος αντιλαμβάνεται ότι αυτή την περίοδο η προστασία του πληθυσμού από την θανατηφόρα ασθένεια προέχει των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων.

Αυτή η στάση των δύο εκκλησιαστικών δομών που υπάρχουν στην Ουκρανία, της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας και της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας, είχε φανεί από νωρίς καθώς η Ρωσική Εκκλησία -σε αντίθεση με την Ουκρανική- δεν τηρούσε τα μέτρα προστασίας των πιστών της, πραγματοποιώντας μαζικές λειτουργίες -για παράδειγμα- στη Λαύρα του Κιέβου όπου, όπως φαίνεται από πολλές φωτογραφίες, δεν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Παράλληλα, Ουκρανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή εκδήλωση όπως και άλλες εκδηλώσεις της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, στοχεύουν στην «επίδειξη δύναμης» και στην προσπάθεια υπονόμευσης της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο, η οποία έχει προγραμματιστεί για το τέλος Αυγούστου.

Οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης θρησκευτικής δομής έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, συνδέοντάς την με επερχόμενο νέο κύμα μεταβάσεων των ενοριών από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία στην αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στην αντίληψη πολλών πιστών στην Ουκρανία -απλών ανθρώπων που δεν έχουν εμβαθύνει τις γνώσεις τους στα εκκλησιαστικά θέματα αλλά μπορεί να παρακολουθούν φιλο-ρωσικά κανάλια στην τηλεόραση ή ο ιερέας της ενορίας τους να είναι μέλος του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας- υπάρχει συχνά σύγχυση όσον αφορά στο ποιά είναι η Κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η επίσκεψη του Παναγιότατου στο Κίεβο και η προβολή που αυτή θα έχει από τα ΜΜΕ, θα ανοίξει τα μάτια σε πολλούς.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η Ρωσική Εκκλησία καταβάλλει τέτοιες απεγνωσμένες προσπάθειες για την ακύρωση της επίσκεψης.

Δημοσιεύματα των ουκρανικών ΜΜΕ μάλιστα κάνουν λόγους για ενδεχόμενες προβοκάτσιες πριν την επίσκεψη.

Σύμφωνα με αυτά, ορισμένα άτομα που θα εμφανίζονται ως πιστοί της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας ή «Ουκρανοί εθνικιστές» ίσως να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε βάρος πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας, με στόχο να κατηγορηθεί η Ουκρανική Εκκλησία για «θρησκευτικό μίσος», «καταπίεση των πιστών», «εθνικισμό» κ.λπ.

Τέλος αξίζει να επισημάνουμε πως όσο προσεκτικές και μετρημένες και αν είναι οι κινήσεις και οι δηλώσεις των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ουκρανίας αυτό το διάστημα, το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων το φέρει η αστυνομία της Ουκρανίας, που οφείλει να πάρει επάνω της την φύλαξη όλων αυτών των εκδηλώσεων.

Μέχρι στιγμής πάντως, η μόνη ανακοίνωση που υπάρχει εκ μέρους της αστυνομίας αφορά στη διαχείριση της κυκλοφορίας, η οποία ξεκίνησε σήμερα από τις 06.00 να περιορίζεται σε κεντρικούς δρόμους του Κιέβου για να περάσει η σταυρο-πορεία.