Επί τη τρίτη επετείω της ενθρονίσεως του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

του π. Χριστοφόρου Κρικέλη,
Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου,
Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Ανήμερα της εορτής των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, των Αγίων Πέτρου και Παύλου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ενωμένη με ένα μυαλό, μία καρδιά και μία ψυχή, εορτάζει με χαρά τα τρία χρόνια από την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ως Προκαθήμενου και Πρώτιστου ποιμένα της τοπικής μας Εκκλησίας. Με αισθήματα ειλικρινούς χαράς και ευγνωμοσύνης, δραττόμαστε της ευκαιρίας να εκφράσουμε στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο τις πιο θερμές και εγκάρδιες ευχές μας και να τιμήσουμε αυτήν την ευοίωνη ημέρα κατά την οποία ανέλαβε τα ηνία της Εκκλησίας πριν από τρία χρόνια, ως ακτινοβόλο δώρο και φάρος του Φωτός του Χριστού, εδώ στους Αντίποδες. Χωρίς να πτοείται από τις πολλαπλές και πρωτοφανείς προκλήσεις, συνέχισε να οδηγεί την Εκκλησία με πίστη, απαράμιλλη αφοσίωση και εξαιρετική εγρήγορση στο γαλήνιο και προστατευμένο λιμάνι της ανοιχτής αγκαλιάς και στοργικής παρουσίας του Κυρίου μας.

Πράγματι, όλα όσα ανέλαβε να επιτύχει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, από την πρώτη κιόλας στιγμή της αφίξεώς του, μπορούν να χαρακτηριστούν από μια δίκαιη επιθυμία να δεί τον πιστό λαό του Θεού ενωμένο πιο στενά με τον Χριστό—την αληθινή πηγή χαράς και βαθιάς γαλήνης— και ενωμένο μεταξύ του, πράγμα που σήμαινε την επούλωση παλαιών ερίδων που σημάδεψαν την καθολικότητα της Εκκλησίας· και επίσης, πιο σημαντικά, ενωμένο σε στενότερη κοινωνία με τη μαρτυρική αλλά πάντα ένδοξη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, εργάστηκε ακούραστα, ως γνήσιος Πατέρας, για να ενισχύσει και να πραγματοποιήσει αυτό το όραμα της κοινωνίας με κάτι λιγότερο από εξήντα χειροτονίες, τοποθετώντας πρόσφατα διορισμένους διακόνους τα πνευματικά του παιδιά – όλα εμπνευσμένα από τη διακονία αγάπης και την επιθυμία για ενότητα – σε θέσεις που χρειάζονται τόσο πολύ για να κάνουν το ουράνιο δώρο της κοινωνίας και το ακτινοβόλο φως του Χριστού μια ακόμη ισχυρότερη πραγματικότητα.

Τι συνιστά μεγαλύτερη χαρά για έναν Πνευματικό Πατέρα από το να βλέπει τα πνευματικά του παιδιά να ρίχνουν φως σε έναν κόσμο συχνά συννεφιασμένο και που έχει ανάγκη την παρηγοριά και την συμβουλή Του; Τι μεγαλύτερο προνόμιο από το να είσαι μέλος της Εκκλησίας που δίνει νέα πνοή στην υπηρεσία της «διακονίας της συμφιλίωσης» του Χριστού (Β’Κορ 5:18); Όπως ο Αβραάμ στην Παλαιά Διαθήκη, οι πιστοί μπορούν να κοιτάξουν τριγύρω και να «μετρήσουν τα αστέρια» – αυτούς τους πνευματικούς απόγονους από την πνευματική καταγωγή του Σεβασμιώτατου – καθησυχασμένοι από το άσβεστο φως που οδηγεί στη δίκαιη βασιλεία του Θεού (Γεν. 15:5). Χωρίς να δώσουμε τίποτα για αντάλλαγμα στον Σεβασμιώτατο, για το δώρο της αληθινής πνευματικής πατρότητας, θυμόμαστε τα λόγια του προφήτη Δανιήλ που έγραψε: «Αυτοί που οδηγούν πολλούς στη δικαιοσύνη, όπως τα αστέρια [θα λάμπουν] για πάντα» (Δαν 12:2).

Σταματάμε για να ευχαριστήσουμε και να δοξάσουμε, πρώτα και κύρια, τον ελεήμονα Θεό μας για την παραχώρηση των απεριόριστων δώρων Του στην Εκκλησία Του εδώ στην Αυστραλία, αλλά, το πιο σημαντικό, για το κατεξοχήν δώρο Του να μας στείλει έναν γνήσιο Πατέρα και Ποιμένα εν Χριστώ, ο οποίος, ως φάρος που εκπέμπει το αληθινό φως του Κυρίου μας, έχει εργαστεί ακούραστα σε όλη την Αυστραλία, για να κάνει την παρουσία του Χριστού και Θεού μας, πραγματικότητα. Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο και στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη μέριμνά τους για την τοπική μας Εκκλησία και την θεόπνευστη εκλογή τους. Προσευχόμαστε ο αγαπητός Θεός μας να χαρίζει στον Αρχιεπίσκοπο και Ποιμένα μας πολλά ευλογημένα χρόνια στη δύσκολη αλλά ιερή αποστολή του στην υπηρεσία του Χριστού, ώστε να συνεχίσει να καθοδηγεί την Εκκλησία, να δυναμώνει την πίστη, να διδάσκει σωστά τον Λόγο της Αληθείας και να παραχώρησή την ειρήνη, τη χαρά και την παρουσία του Κυρίου μας εδώ στους Αντίποδες.

Πηγή: greek.vema.com.au