Επέτειος της Ιστορικής Μάχης του Μαρτίνου

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση τίμησαν οι κάτοικοι του Μαρτίνου την ιστορική επέτειο της Μάχης του Μαρτίνου. (29 Ιανουαρίου 1829).

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η προγραμματισμένη επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης για τα διακόσια χρόνια από το 1821 με θέμα: «Η Μάχη του Μαρτίνου 29 Ιανουαρίου 1829», υπό την αιγίδα και ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με τον Δήμο Λοκρών.

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές στον μεστό νοημάτων χαιρετισμό του χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη Μάχη του Μαρτίνου, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων και ευχαρίστησε τον εμπνευστή και καθοδηγητή των εκδηλώσεων αυτών Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

«Τα Ελληνικά στρατεύματα μέσα από τη μάχη του Μαρτίνου απέδειξαν το αξιόμαχο και απέδειξαν ότι οι Έλληνες αγωνιστές δικαιούνταν την ανεξαρτησία τους, για την οποία πάλεψαν όσο κανένα άλλο Έθνος, την εποχή εκείνη. Η ιστορική αναδρομή της Μάχης του Μαρτίνου 1829 αποπνέει την λέξη Ελευθερία, μία λέξη απλή τεράστια και πολλαπλής έννοιας για όσους πιστεύουν σε ιδανικά».

Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε η Εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Μάστορα, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. συγγραφέας και ερευνήτρια, ενώ ο ιστορικός, ερευνητής και συγγραφέας του πονήματος «Η Μάχη του Μαρτίνου 29 Ιανουαρίου 1829» κ. Νικόλαος Μπάτσος, με παραστατικό τρόπο ανέλυσε το χρονικό της Μάχης του Μαρτίνου, καθώς και την στρατηγική του σπουδαίου Οπλαρχηγού Βάσσου Μαυροβουνιώτη.

Τέλος, την εκδήλωσε έκλεισε με τον πατρικό του χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Συνεχίζουμε και σήμερα το ταξίδι μας στην ιστορική μας μνήμη, στην ιστορική μας αυτογνωσία και στο ιστορικό μας μέλλον. Ένα ταξίδι που γίνεται με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, ένα ταξίδι σε κάθε σπιθαμή της Φθιωτικής γης.

Ταξιδεύουμε με προοπτική το αύριο, τιμούμε το γεγονός της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, το οποίο δεν ήταν μία έκτακτη ιστορική στιγμή, αλλά ήταν το έπος ενός λαού, ο οποίος με πίστη στο Χριστό, με αγάπη για την Πατρίδα έγραψε με το αίμα του μία ένδοξη σελίδα στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου.

Σε όλους τους Μαρτιναίους, σε αυτούς που είναι εδώ μαζί μας, όσο και στους όπου γης, εύχομαι πραγματικά, όχι απλώς να είναι υπερήφανοι για τον τόπο τους, όχι απλώς να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο μας, αλλά κυρίως να αποδειχθούμε άξιοι της κληρονομιάς των προγόνων μας»!