Εορτή Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Θηβών

Το απόγευμα της Πέμπτης Διακαινησίμου 20 Απριλίου 2023 ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Εσπερινό στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου, με την συμμετοχή ιερέων της Μητρόπολης, των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών που κατέκλυσαν την Ιερά Μονή.

Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμα ανέλυσε το στίχο “ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού, χαρά εν όλω τω κόσμω” από την προσευχή “Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι”, καθώς και το αναφερόμενο στην Παναγία: “Το του Υψίστου, ηγιασμένον θείον σκήνωμα Χαίρε· διά σου γαρ δέδοται η χαρά, Θεοτόκε τοις κραυγάζουσιν· Ευλογημένη συ εν γυναιξίν, υπάρχεις πανάμωμε Δέσποινα” και αναφέρθηκε στη χαρά που ήρθε στον κόσμο με την Ανάσταση του Κυρίου για την σωτηρία των ανθρώπων τονίζοντας ότι η χαρά ήρθε δια του Σταυρού πάνω στο οποίο θυσιάστηκε ο Κύριος για την σωτηρία όλου του κόσμου, καθώς και τη χαρά που βίωσε η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας όταν είδε Αναστημένο τον Υιό και Θεό της.

Το πρωί της Παρασκευής της Διακαινησίμου ο Μητροπολίτης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πύλης, με τη συμμετοχή πολλών πιστών της περιοχής. Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, καθώς στην αποκάλυψη από την Παναγία με θαυματουργικό τρόπο της πηγής στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης, στον αυτοκράτορα Λέοντα Α΄, ο οποίος στη συνέχεια έκτισε μεγαλοπρεπή Ναό προς τιμήν της Θεοτόκου.

Ο Μητροπολίτης σε όλους τους πιστούς, που συμμετείχαν στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία, εξέφρασε θερμές αναστάσιμες ευχές.