Εορτή του Αγίου Πνεύματος στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής

Mε κάθε εκκλησιαστική επισημότητα, ιεροπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, η εορτή του Αγίου Πνεύματος σε όλους τους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ιδιαιτέρως δε στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, όπου τέλεσε την ετήσια εορτή του και ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συνιερουργούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Γέρων Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος.

Στην εν λόγω Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου κ. Βασίλειος Ροδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΗ Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Σερεντέλος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» κ. Χρήστος Γούτος, «Αιγιάλεια Προορισμός» κ. Κώστας Σπηλιόπουλος, «Ποιοτική Αιγιάλεια» κ. Βασιλική Ψυχράμη και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Στον εμπνευσμένο, μεστό και θεολογικό λόγο του ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής και κυρίως ανέλυσε το αποστολικό χωρίο «Και μη μεθύσκεσθε οίνω, εν ω εστιν ασωτία, αλλά πληρούσθε εν Πνεύματι, λαλούντες εαυτοίς ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, αδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία υμών τω Κυρίω» (Εφεσ. 5, 18-19).

Αρχικώς, ο Μητροπολίτης επεσήμανε ότι “ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται αρχικά στον υλικό οίνο και στην μέθη που προέρχεται από αυτόν. Τα οινοπνευματώδη ποτά είναι προϊόντα της ζύμωσης των σταφυλιών, επηρεάζουν πολλαπλά συστήματα στον εγκέφαλο, στον οποίο γίνεται μια ποικιλία βιοχημικών και νευροχημικών αλλαγών.

Όμως, ο Απόστολος Παύλος επικεντρώνεται στην μέθη του Αγίου Πνεύματος, που δεν επηρεάζει το εγκεφαλικό και νευρικό σύστημα, αλλά μεθά τον νου του ανθρώπου από την Χάρη του Θεού. Με αυτήν την μέθη μέθυσαν οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες, οι Ασκητές και όλοι οι Άγιοι.

Συγχρόνως, ο Απόστολος Παύλος γράφει για το πώς εκφράζεται αυτή η πνευματική μέθη. Αυτό εκδηλώνεται με την νοερά λατρεία στην καρδιά, που γίνεται με ψαλμούς, ύμνους και πνευματικές ωδές. Πρόκειται για μια πνευματική εμπειρία που είχαν οι πρώτοι Χριστιανοί μετά την Πεντηκοστή. Καταλάβαιναν ότι στο βάθος της καρδιάς είναι ένας ναός και γίνεται μια άλλη λατρεία.”

Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης είπε ότι “σήμερα οι άνθρωποι γνωρίζουν την μέθη από τον οίνο, από το κρασί, από τα ναρκωτικά, από την ποικιλόμορφη εξουσία, κατά τον Προφήτη Ησαΐα, «ουαί οι μεθύοντες άνευ οίνου» (Ησ. 28, 1), και αγνοούν την μέθη του Αγίου Πνεύματος. Όμως, χρειαζόμαστε σήμερα ανθρώπους, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, που να έχουν μεθύσει από το Άγιο Πνεύμα και να ζουν ως «τέκνα φωτός». Αυτή είναι η εορτή της Πεντηκοστής”.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας και μετά την Ακολουθία της αρτοκλασίας, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο οποίος ανταποκρίθηκε φιλαδέλφως στην πρόσκλησή του να συλλειτουργήσουν την εόρτια αυτή ημέρα στο ανακαινισθέν, μερίμνη και φροντίδα του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας, υπογραμμίζοντας ότι “κάθε Αρχιερατικό Συλλείτουργο φανερώνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την αρραγή ενότητα του Σώματος της Εκκλησίας, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού, ενότητα για την οποία θυσιάστηκε ο Χριστός. Οι όποιες αντιθέσεις ή υπερβολές αίρονται με την ενοποιό δύναμη του Παναγίου Πνεύματος, καθώς φανερώνει την Αλήθεια και οδηγεί το πλήρωμα της Εκκλησίας στα έσχατα και στην Βασιλεία του Θεού”.

Πηγή: aigialeiapress.com