Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου του εν Χιλιοδένδρω στον τόπο του μαρτυρίου του

Το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου 2023 πανηγύρισε με κάθε λαμπρότητα το Χιλιόδενδρο Καστοριάς, την εορτή του δικού του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Βασιλείου.

Φέτος λάμπρυνε την ιερά πανήγυρη, ο προσκεκλημένος από τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.

Κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο κεντρικός Ιερός Ναός του χωριού, Γενεθλίου της Θεοτόκου, στον οποίο φυλάσσεται η λάρνακα με τα ιερά λείψανα του αγίου ιερομάρτυρος Βασιλείου, και στον οποίο κάθε χρόνο προστρέχουν πολλοί πιστοί για να τιμήσουν τον νέο άγιο, που μαρτύρησε στο Χιλιόδενδρο της Καστοριάς.

Στον Εσπερινό

Τήν παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα κριτήρια που αναδεικνύουν έναν Χριστιανό σε Μάρτυρα του Χριστού, όπως είναι ο μαρτυρικός τους θάνατος, η αγάπη τους ακόμη και για τους δημίους τους, τα χαριτόβρυτα και θαυματουργά λείψανά τους. και αναρωτήθηκε αν εμείς οι σημερινοί Χριστιανοί πιστεύουμε στην Ανάσταση και στην κλήση μας στην αγιότητα.

Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού, ακολούθησε η ιερά λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων του αγίου Ιερομάρτυρος και αναπέμφθηκε δέηση στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πριν την απόλυση, ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, λέγοντας ότι μίλησε για έναν Ιερέα Μάρτυρα και ως Αρχιερεύς και ως Καθηγητής και Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, απ’ όπου αποφοίτησαν πολλοί Ιερείς.

Επίσης, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Εφημέριο π. Πέτρο και τους συνεργάτες του Εθελοντές στην Ενορία, τις Αρχές του τόπου και την Φιλαρμονική του Δήμου Καστορίας για την συμμετοχή τους.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Τό πρωί της κυριώνυμης ημέρας, τελέσθηκε ο όρθρος και εν συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους δυο ιεράρχες.

Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας στον λόγο του αναφέρθηκε στο μαρτύριο του αίματος, το οποίο λάμβαναν οι άγιοι Μάρτυρες, και στο μαρτύριο της συνειδήσεως, το οποίο δίνουν όσοι τηρούν τον νόμο του Χριστού. οι συνθήκες της σημερινής ζωής δεν μας φέρνουν ίσως αντιμέτωπους με το μαρτύριο του αίματος, αλλά μας καλούν στο καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως και στην ένωσή μας με τον Χριστό, μέσα στην Εκκλησία του.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα του εορτάζοντος Αγίου, ο  Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, ο οποίος ποιμαίνει το Νησί που κατά μία παράδοση είναι η Μελίτη όπου προσάραξε το πλοίο που μετέφερε τον Απόστολο Παύλο στην Ρώμη, το Νησί του Αγίου Γερασίμου, του Αγίου Παναγή του Μπασιά, το Νησί που υποδέχθηκε και φιλοξένησε για τρία χρόνια τον Διδάσκαλο του Γένους άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. το Νησί των Κεφαλλήνων, που έχουν μεγάλη ευλάβεια, ώστε ένα από τα είκοσι Μοναστήρια του Αγίου Όρους επανδρωνόταν κατά τον προηγούμενο αιώνα από Κεφαλλήνες. Είναι το Νησί και του δικού του κατά σάρκα πατέρα, είπε ο κ. Καλλίνικος.

Μετά την Θεία Λειτουργία, η Ενορία δεξιώθηκε τους εκκλησιασθέντες, προσφέροντάς τους παραδοσιακά εδέσματα.