Μητροπολίτης Ζάμπιας: Οι Τρεις Ιεράρχες είναι η γέφυρα του ελληνισμού με τον χριστιανισμό

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 στόν Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιας χοροστατουντος του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη.

Στη συνέχεια στο σχολείο της Ιεραποστολής ακολούθησε εορτασμός -αφιέρωμα – προς τους αγίους προστάτες της παιδείας μας.

Ο Μητροπολίτης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στους παράλληλους βίους των Τριών Ιεραρχών, των Μεγίστων Φωστήρων της Ορθοδοξίας, των καινοτόμων παιδαγωγών, που γεφύρωσαν το κλασικό με το σύγχρονο, τη γνώση με την αρετή, τον ελληνισμό με το χριστιανισμό.

Η εποχή τους ονομάστηκε ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και δίκαια θεωρούνται οι προστάτες των γραμμάτων, των σχολείων και των μαθητών.”

Στη συνέχεια έγινε ανάγνωση κειμένου του Ανδρέα Γ. Αργυρόπουλου.

Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών, Αθήνα 2009, σ. 24-25

“Οι Τρεις Ιεράρχες δεν ήθελαν τους χριστιανούς νέους ανθρώπους χωρίς κριτική σκέψη, ευρύτητα γνώσεων, χωρίς γενικότερο προβληματισμό. Τους ήθελαν μέσα στη κοινωνία και τη ζωή, μέτοχους των κοινωνικών ανησυχιών και φιλοσοφικών ρευμάτων. Ο Χρυσόστομος τους προτείνει να σπουδάσουν πρώτα στα δημόσια ειδωλατρικά σχολεία και όχι στα μοναστήρια. Ο Μ. Βασίλειος στέλνει στον εθνικό Λιβάνιο φτωχούς χριστιανούς νέους για να σπουδάσουν κοντά του, ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να υμνήσει την αξία της φιλοσοφίας και της προσφοράς της στη διατύπωση των χριστιανικών δογμάτων”.