Εορτάστηκε η 109η επέτειος της απελευθέρωσης της Χαλάστρας στην Μητρόπολη Βεροίας

Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος τελέστηκε επίσημη Δοξολογία για την 109η επέτειο της απελευθερώσεως της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλεως, ενώ η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των ειδικών υγειονομικών μέτρων.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Μήνας Ελευθερίων ο μήνας Οκτώ­βριος, και καθώς τιμούμε τη μία μετά την άλλη τις επετείους της απελευθερώσεωw των πόλεων και των κωμοπόλεων της Μακε­δο­νίας μας, καθώς εορτάζουμε και συνεορτάζουμε την ημέρα της ελευ­θερίας κάθε μιας από αυτές, που έστω και αν άργησε, ήρθε τε­λικά, είναι σαν να μεταφε­ρόμα­στε στο παρελθόν, σαν να μεταφερόμαστε στον Οκτώβριο του 1912 και να παρακολουθούμε και εμείς από κοντά τη νικηφόρο πορεία του ελληνικού στρατού, που αγωνιζόταν για να προλάβει να διώξει από τη Μακεδονία τους Τούρκους και να ελευθερώσει τους Έλληνες, που για χρόνια περίμε­ναν αυτή την ημέρα. Είναι σαν να συμ­με­ριζό­μα­στε την αγωνία των πατέρων μας που ανησυχούσαν για την πορεία του ελληνικού στρατού με­τρώντας τις ώρες και τις ημέρες και υπολο­γίζοντας πότε θα περ­νού­­σαν και από εδώ, από την Κου­λα­­κιά, από τη Χαλάστρα, για να κα­ταλήξουν τελικά στη Θεσσαλονίκη, πριν να προλάβουν οι Βούλ­γα­ροι να μπουν πρώτοι και να την πα­­ραλάβουν εκείνοι από τους Τούρκους.

Όμως σήμερα δεν συμμεριζόμα­στε μόνο την αγωνία και τη λαχτάρα των πατέρων και των μητέρων μας. Συμμεριζόμαστε και τη χαρά τους για την ελευθερία. Συμμεριζό­μαστε και τη δίκαιη καύχησή τους, γιατί και οι ίδιοι συνέβαλαν στην επιτυχία του ελληνικού στρατού.

Χαλαστρηνός ήταν ο Γεώργιος Νταλιγκάρης που η ευστροφία του σε συνδυασμό με την ετοιμότητα και την προθυμία όλων των συγ­χωριανών του, να συγκεντρώσουν ό,τι ξύλινο υπήρχε στην περιοχή, προσφέροντας ακόμη και τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους, και τις βάρκες τους, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πλωτής γέφυρας, που έδωσε τη δυ­νατότητα στον ελληνικό στρατό να περάσει τον Αξιό και όχι μόνο να ελευθερώσει τη Χαλάστρα, αλλά και να φθάσει εγκαίρως στη Θεσ­σα­λονίκη.

Αυτούς τους ηρωικούς και γεν­ναί­ους προγόνους μας μνημονεύ­ουμε σήμερα, ημέρα των Ελευθε­ρίων της Χαλάστρας, και τους τιμούμε μαζί με όλους εκείνους τους Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες για την απελευ­θέρωση της Μακεδονίας μας, για την απελευθέρωση της Χαλάστρας από τον τουρκικό ζυγό.

Δεν έχει σημασία, αν στην τελική αυτή φάση του αγώνος για την απελευθέρωσή μας, ο κύριος ρόλος ανήκει στον ελληνικό στρατό.

Οι κάτοικοι της Χαλάστρας είχαν δώσει από αιώνες τον δικό τους αγώνα για την ελευθερία και είχαν εισφέρει το δικό τους μερίδιο στον κοινό έρανο για την απελευθέ­ρω­ση της Ελλάδος από τους Τούρ­κους, τόσο με το έργο του λογίου και σοφού επισκόπου Καμπανίας Θεοφίλου, όσο και με το μαρτύριο των δύο νεομαρτύρων, των αγίων Αθανασίου και Ιωάννου των Κου­λα­κιωτών, όσο ακόμη και με τη θυσία πενήντα λαικών και δύο ιε­ρέων, που σφαγιάσθηκαν από τον Λουμπούτ πασά, όταν περνού­σε το 1822 από τη Χαλάστρα κατευθυνόμενος στη Νάουσα για να καταπνί­ξει την επανάσταση των ηρωικών κατοίκων της.

Η απελευθέρωσή τους στις 22 Οκτωβρίου του 1912 ήταν η δικαίωση των αγώνων τους. Ήταν η ημέρα της εκπληρώσεως των ονεί­ρων και των ελπίδων που τόσα χρόνια έτρεφαν μέσα στην ψυχή τους και τρεφόταν από αυτά. Ήταν ο καρπός της πίστεως και της αγάπης τους για τον Θεό και την πατρίδα, που μετά από τον μακρύ και σκοτεινό χειμώνα της δουλεί­ας, είχε έλθει επιτέλους η ώρα της ανοίξεως, κατά την οποία θα μπο­ρούσαν να τον απολαύσουν και κυρίως να τον κληροδοτήσουν στις επερχόμενες γενεές, σε όλους εμάς.

Γιατί οι πατέρες μας δεν αγωνί­σθη­καν μόνο για τον εαυτό τους. Ο ελληνικός στρατός δεν υπέμεινε τόσες ταλαιπωρίες και τόσες κα­κου­χίες για να ικανοποιήσει μια προσωπική φιλοδοξία. Και όσοι θυσιάσθηκαν για την ελευθερία μας, έχυσαν το αίμα τους μόνο από αγάπη για την πατρίδα. Γι’ αυτό αξίζουν την τιμή και τον σεβασμό μας. Γι’ αυτό αξίζουν την ευγνω­μο­σύνη μας. Γι’ αυτό αξίζουν να τους μνημονεύουμε πάνδημα και να τους προβάλλουμε ως παράδειγμα αυτοθυσίας, φιλοπατρίας, πίστεως και αγάπης στον Θεό και στον συνάνθρωπο, που είναι ανάγκη να το μιμηθούμε όλοι μας, εάν θέλουμε να είμεθα απόγονοι αυτών των σπουδαίων και ηρωικών προγό­νων, όχι μόνο στην ταυτότητα αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και πολιτευόμεθα στην τόσο κρίσιμη εποχή μας.

Η σημερινή λαμπρή και χαρμό­συνη ημέρα των Ελευθερίων της πόλεώς μας μας καλεί να κάνουμε και εμείς το χρέος μας έναντι του Θεού, της πατρίδος και των συναν­θρώπων μας, αν θέλουμε να είμεθα άξιοι της ελευθερίας που με τόσες θυσίες και με τη βοήθεια του Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας, μας χάρισαν οι πατέρες μας. Ας φανούμε αντάξιοί τους!