Εορτάστηκε η 109η επέτειος της απελευθερώσεως της Αλεξάνδρειας

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

Στο τέλος τελέστηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνος και επίσημη Δοξολογία για την 109η επέτειο της απελευθερώσεως της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλεως, ενώ η καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των ειδικών υγειονομικών μέτρων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Εκατόν εννέα χρόνια συμπληρώ­νονται σήμερα από την πιο λαμπρή ημέρα της πόλεώς μας. Εκατόν εννέα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα κατά την οποία ήχη­­σαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του ναού της Παναγίας για να αναγ­γείλουν την είσοδο της τρίτης Ημιλαρχίας του ελληνικού στρα­του στον Γιδά, μετά τη νίκη του εναντίον των Τούρκων στη γέφυ­ρα του Νησελίου που τους είχε αναγκάσει να εγκαταλείψουν τον Γιδά.

Η ελευθερία, την οποία επί αιώ­νες προσδοκούσαν και για την ο­ποία αγωνίσθηκαν οι πατέρες μας, είτε πολεμώντας είτε προσπα­θω­ντας να διατηρήσουν την εθνι­κη τους συνείδηση και να αντέξουν όχι μόνο έναντι των Τούρκων, αλ­λα και έναντι όλων των ύπουλων εχθρών του Ελληνισμού, οι οποίοι με την προπαγάνδα, τις απειλές, τους διωγμούς και τις προδοτικές συμπεριφορές τους επιδίωκαν να αλλοιώσουν την ιδιοπροσωπία και την εθνική ταυτότητα των Ελλή­νων κατοίκων του Ρουμλουκιού, για να σφετερισθούν στη συνέχεια τη μακεδονική γη και να αλώσουν το Ρουμλούκι, είχε φθάσει.

Με ανείπωτη χαρά και ενθουσια­σμο ξεχύθηκαν στους δρόμους και έτρεξαν να βρεθούν, ελεύθεροι πλε­ον, στην εκκλησία της Πανα­γίας για να εκφράσουν την ευγνω­μοσύνη τους στην Υπέρμαχο Στρα­τηγό του Γένους μας, την Υπε­ραγία Θεοτόκο, που και αυτή τη φορά δεν διέψευσε τις ελπίδες των τέκνων της, που και αυτή τη φορά έκανε το θαύμα της και τους έδωσε την ελευθερία για την οποία την παρακαλούσαν.

Δάκρυα συγκινήσεως και χαράς πλημμύριζαν τα μάτια των πατέ­ρων μας και οι φωνές τους ενω­νο­ταν σε ύμνους ευχαριστίας και δοξο­λογίας προς τον Θεό και την Παναγία Παρθένο που άκουσαν τη δέησή τους και εκπλήρωσαν το μύχιο πόθο της ψυχής τους, απαλ­λάσσοντάς τους από τον βαρύ και σκληρό τουρκικό ζυγό.

Με ανάλογα αισθήματα προ­στρε­ξαμε και εμείς σήμερα στον ιερό αυτό ναό της Κοιμήσεως της Θεο­το­κου, της Αλεξανδρινής Πα­να­γι­ας μας, για να εκφράσουμε με την ευκαρία του εορτασμού της επε­τείου των ελευθερίων της πόλεώς μας την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό και στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας για την ελευθερία που μας χάρισαν· για να τους εκφρά­σουμε την ευγνωμοσύνη και την ευχαριστία μας, γιατί ενίσχυ­σαν τους πατέρες μας να αγωνι­σθούν για να εκδιώξουν τον αλλό­θρησκο κατακτητή και να μας χα­ρι­σουν την ελευθερία, ώστε να μπορούμε χωρίς φόβο και χωρίς εμπόδια να λατρεύουμε τον Θεό των πατέρων μας, να μιλούμε τη γλώσσα μας και να διακηρύσσουμε την εθνική μας ταυτότητα.

Συγκεντρωθήκαμε όμως στον ναό της Παναγίας μας σήμερα για να αποδώσουμε την ευγνωμοσύνη μας και στους πατέρες μας, όσους αγωνίσθηκαν για να μας χαρίσουν την ελευθερία και έπεσαν στα πεδία των μαχών για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι, αλλά και για να δεηθούμε στον Θεό να ανα­παύσει τις ψυχές των ηρωικών νε­κρων μας μετά των αγίων και των δικαίων του.

Και αυτό δεν είναι ούτε μία τυ­πι­κη υποχρέωση ούτε μία συνήθεια. Είναι αυτό που πρέπει να αισθανό­μεθα όλοι, μικροί και μεγάλοι, κλη­ρι­κοί και λαικοί.

Δεν ήταν εύκολο αυτό που κατόρ­θωσαν οι πατέρες μας, να διατη­ρήσουν, δηλαδή, μέσα στην κατα­πίε­ση του τουρκικού ζυγού επί πεντακόσια χρόνια, τον πόθο για την ελευθερία, τον πόθο που ήταν συνυφασμένος με τη συναίσθηση ότι οι Έλληνες δεν ήταν πάντοτε σκλάβοι, αλλά είχαν ιστορία, είχαν πολιτισμό, είχαν την πίστη στον Θεό. Και όλα αυτά τους έκαναν για αιώνες να μεγαλουργούν, μέχρι που ήρθαν οι Τούρκοι και τους υποδούλωσαν.

Δεν ήταν εύκολο να συνεχίσουν να πιστεύουν στον Θεό και να με­τα­λαμπαδεύουν αυτή την πίστη στα παιδιά τους, ενώ οι Τούρκοι απει­λούσαν με διωγμούς και μαρ­τύρια. Δεν ήταν εύκολο να ελπί­ζουν ότι θα έρθει κάποτε η ημέρα της ελευθερίας, την οποία όμως οι ίδιοι ποτέ δεν είχαν γνωρίσει. Και ακόμη δεν ήταν εύκολο να πολε­μη­σουν για την ελευθερία, ενώ γνω­ριζαν ότι ήταν πολύ πιθανό να σκοτωθούν και να μην προλάβουν να ζήσουν οι ίδιοι ελεύθεροι.

Γι᾽ αυτό και η απελευθέρωση της πόλεώς μας, όπως και ολοκλήρου της Μακεδονίας, που υπέμεινε επί τόσα χρόνια τον τουρκικό ζυγό, ήταν ένα θαύμα. Ένα θαύμα που έγινε πραγματικότητα με την αυ­το­θυσία και την πίστη των πατέ­ρων μας, αλλά χάρη στη βοήθεια του Θεού και της Υπεραγίας Θεο­το­κου.

Γι᾽ αυτό και είναι χρέος μας να ευγνωμονούμε καθημερινά τον Θεό και να του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας με την πίστη και την ευσέβειά μας, μιμούμενοι τους πατέρες μας και τιμώντας με τη μίμηση αυτή και τη δική τους θυσία για την ελευθερία, ώστε να αποδεικνυόμεθα γνήσιοι απόγονοί τους και άξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν.