Εορτασμός των Θεοφανίων στην πόλη του Αγίου Λαζάρου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Με μεγάλη λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκαν φέτος οι επίσημοι εορτασμοί των Θεοφανίων στην παραθαλάσσια πόλη του Αγίου Λαζάρου, τη Λάρνακα, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος προέστη του Μεγάλου Αγιασμού και της τελετής καταδύσεως του Σταυρού στα θαλάσσια ύδατα της Λάρνακας.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο ιστορικός ιερός ναός του Αγίου Λαζάρου, όπου τελέστηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου και συλλειτουργούντων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Μητροπόλεως Κιτίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την ανάγνωση των προβλεπόμενων από το Τυπικό ευχών της ημέρας και στη συνέχεια έγινε πομπή προς τη μεγάλη αποβάθρα της Λάρνακας για την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Την πομπή πλαισίωσαν άγημα του Ναυτικού, το Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης, Ναυτοπρόσκοποι και Οδηγοί. Σε όλη την πομπή παιάνιζε η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς και η απόδοση τιμών έγινε από άγημά της.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή εντύπωση, στους επίσημους εορτασμούς των Αγίων Θεοφανίων στη Λάρνακα, αποτέλεσε η πολυάριθμη συμμετοχή κολυμβητών διαφόρων ηλικιών που έκαναν κατάδυση στα κρύα χειμερινά νερά της Λάρνακας για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού. Στους νικητές δόθηκαν ως ευλογία από τον Μακαριώτατο και τον Μητροπολίτη Κιτίου διάφορα δώρα.

Στους επίσημους εορτασμούς των Θεοφανίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, εκ μέρους του Πρέσβη της Ελλάδος ο επιτετραμμένος κ. Ιωάννης Μαλικούρτης, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Στυλιανός Παπαθεοδώρου, βουλευτές και άλλες πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές της πόλης καθώς και πλήθος κόσμου.