Εορτασμός της Σύναξης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Καϊμακλί και Παλιά Λευκωσία

Με τη δέουσα εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σεμνότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Σύναξης των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πάντων των επουρανίων Ασωμάτων Δυνάμεων στους Ιερούς Ναούς της Κύπρου, τηρουμένων των πρωτόκολλων υγείας, ένεκα της παρατεταμένης πανδημίας.

Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Καϊμακλίου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενου από τους ιερείς των ενοριών Καϊμακλίου, καθώς και από άλλες ενορίες της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, Αρχιμανδρίτη π. Παλαμά Δημητρίου, τους Πρωτοπρεσβύτερους π. Μάριο Δημητρίου, π. Ιωάννη Σπανό και π. Ιορδάνη Ιορδάνου, τους Οικονόμους π. Σταύρο Αναστασίου και π. Χρύση Σαββίδη καθώς και τους Διακόνους π. Ανδρέα Ματέι και π. Ιωάννη Τεβετζιή.

Ο Επίσκοπος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στη δύναμη των Αγγελικών πνευμάτων και την υπηρεσία τους στο έργο του Θεού προς τους ανθρώπους, με προοπτική τη διαφύλαξη, προστασία και σωτηρία των ανθρώπων.

Στο τέλος της Ακολουθίας του Εσπερινού τελέστηκε λιτάνευση της Εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στους δρόμους γύρω από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό. Σημαντικός σταθμός και τέλεση δεήσεως ήταν στην είσοδο της Στέγης Ευγηρίας «Αρχάγγελος Μιχαήλ», επί της οδού Γιάννη Τσαττάλα, όπου οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι με κατάνυξη δέχθηκαν την ευλογία του Θεού, επικαλούμενοι την προστασία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Κατά τη διάρκεια της λιτανείας παιάνιζε η Φιλαρμονική του Συστήματος των Προσκόπων Καϊμακλίου.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θείας Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενου από τον Εφημέριο του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Πολύκαρπο Πολυκάρπου και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στην υπακοή στο θέλημα του Θεού και στα αποτελέσματα της παρακοής σε αυτό «Ὁ ἀκούων ὑμῶν ἐμοῦ ἀκούει, καὶ ὁ ἀθετῶν ὑμᾶς ἐμὲ ἀθετεῖ· ὁ δὲ ἐμὲ ἀθετῶν ἀθετεῖ τὸν ἀποστείλαντά με» (Λουκ. 10, 16).

Ακολούθως, με ενάργεια παρουσίασε το σπουδαίο και θεάρεστο έργο των Αγγέλων και ιδιαίτερα στη σωτήρια παρέμβαση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ κατά την στιγμή της πτώσης του Αρχιστράτηγου Εωσφόρου, ο οποίος παρέσυρε μαζί του ολόκληρο το πρώτο Τάγμα από τα δέκα Αγγελικά Τάγματα. Τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ αναφώνησε το «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού», και οι άγγελοι παρέμειναν στη θέση τους, δοξολογώντας το Θεό και πλέον παγιώθηκαν στο καλό. Αντίθετα, το Τάγμα του Εωσφόρου παγιώθηκε στο κακό ως τάγμα του διαβόλου και του πειρασμού.

Επίσης, έκανε αναφορά στα αναγνώσματα του Εσπερινού, τα οποία μιλούν για την παρουσία και το ρόλο των αγγέλων ως αγγελιαφόρων που μεταφέρουν το θείο λόγο στους ανθρώπους. Οι άγγελοι είναι για μας πρότυπα, επειδή παγιώθηκαν στο καλό και εναντιώθηκαν στην αμαρτία, με την ταπείνωση και την υπακοή τους στο θέλημα του Θεού.

Ακόμη, ο Επίσκοπος επισήμανε ότι η Εκκλησία μάς εισάγει, δια των ψαλλόμενων, στη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, δηλ. του «καθαρώτατου ναού του Σωτήρος», στο ναό των Ιεροσολύμων. Και βέβαια πορευόμαστε σιγά σιγά προς τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων.