Εορτασμός της Κυριακής της Πεντηκοστής και της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος στη Βιέννη

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 12 Ιουνίου 2022, ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Βιέννη, πλαισιούμενος από τον αγιορείτη Αρχιμανδρίτη π. Νίκονα, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη, τον Ιερομόναχο π. Βαρθολομαίο, τον Πρεσβύτερο π. Αριστείδη, τον Αρχιδιάκονο π. Μάξιμο και πλήθος πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Νίκων, ο οποίος, με αφορμή τα ιερά αναγνώσματα, αναφέρθηκε στην Πεντηκοστή, τη γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας και στη συνεχή παρουσία του Αγίου Πνεύματος προς αγιασμό και καινοποίηση του ανθρώπου και της κτίσεως.

“Διά της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος τελούνται τα Ιερά Μυστήρια αλλά και κάθε θεία και υπερφυσική ενέργεια και δράση των Αγίων του Θεού προς σωτηρίαν όσων με ελεύθερη βούληση τη δέχονται”, τόνισε ο π. Νίκων παρουσιάζοντας βιώματα και εμπειρίες από τη ζωή συγχρόνων Αγίων και λαϊκών.

Εν συνεχεία, τελέσθηκε Αρτοκλασία και ακολούθησε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας κατά τον οποίο το εκκλησίασμα με κεκλιμένα γόνατα άκουσε από τον Μητροπολίτη και τους κληρικούς τις σχετικές Ευχές προς τον Τριαδικό Θεό. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος ευχαρίστησε τον π. Νίκονα για τη συμμετοχή του στην Πανήγυρι και ευχήθηκε στους πιστούς πλούσια τη θεία χάρη και ευλογία.

Τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου, Εορτή του Αγίου Πνεύματος, στον πανηγυρίζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό, ιερούργησε και πάλι ο Μητροπολίτης κ. Αρσένιος, πλαισιούμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Νίκονα, τον Πρωτοπρεσβύτερο π.Ιωάννη και τον Αρχιδιάκονο π. Μάξιμο, συμπροσευχομένων του Αγιορείτου Αρχιμανδρίτου π. Αντύπα και του π. Αριστείδου Πρεσβυτέρου.

Ο π. Αντύπας κήρυξε τον θείο λόγο και τόνισε ότι το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος το ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό, συγκροτεί “όλον τον θεσμόν της Εκκλησίας” και την καθοδηγεί στο σωτηριώδες έργο της.

“Καλούμεθα”, προσέθεσε, “όλοι, ως τέκνα της, ιδιαίτερως σήμερα που βιώνουμε τάσεις αρνητισμού και αμφισβητήσεως των πάντων, να αγαπούμε και να σεβώμεθα την Εκκλησία η οποία ως “Κιβωτός” διαφυλάσσει τις αλήθειες της Πίστεώς μας, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τις Οικουμενικές Συνόδους, ώστε εντός αυτής το Πνεύμα της Αληθείας να πραγματώνει το ανακαινιστικό Του έργο.”

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων κτητόρων και δωρητών του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος.

Τέλος, ευχαρίστησε τους Αγιορείτες Ιερομονάχους για την επίσκεψή τους στην Αυστρία και ευχήθηκε να ευλογείται και να καθοδηγείται η ζωή όλων μέσα στην Εκκλησία.

Φωτογραφίες: Μητρόπολη της Αυστρίας